SUYUMUZ KAYBOLUYOR

22 Mart Dünya Su Günü'nü yaşayan Kayseri'de henüz güncellenmeyen 2016 yılı verilerine göre içme sularının yüzde 18.80'inin kayıp olarak hesaplandığı öğrenildi.

SUYUMUZ KAYBOLUYOR

Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (KASKİ) edinilen henüz güncellenmediği görülen 2016 yılına ait su kayıpları raporundaki bilgilere göre, Kayseri’deki içme suyunda yüzde 19’a yakın kayıp meydana geldiği kayıtlara geçti.
 
SU KAYBI YILDA 13 MİLYON METREKÜP 
 
KASKİ’den elde edilen güncellenmemiş son su kayıp bilgilerinde Kayseri’de yılda sisteme giren toplam 73 milyon 664 bin 840 metreküp suyun, 13 milyon 847 bin 31 metreküpünün kayıp olarak kayıtlara geçtiği, söz konusu miktarın oran olarak ise sisteme giren suyun yüzde 18.80’ine tekabül ettiği iletildi. Söz konusu kayıpların 6 milyon 89 bin 838 metreküp ile yüzde 8.27’sinin ‘sayaçlardaki ölçüm hataları ve izinsiz tüketim’ konularını içeren idari kayıplar olduğu, 7 milyon 757 bin 193 metreküp ile yüzde 10.53’ü gibi daha büyük bir kısmının ise ‘temin ve dağıtım hatları ile servis bağlantılarında oluşan kayıp-kaçaklar ve depolarda meydana gelen kaçak ve taşmalar’ konularını kapsayan fiziki kayıplardan meydana geldiği aktarıldı. Paylaşılan bilgilerde depolarda meydana gelen kaçak ve taşmalar konusunda hiç kayıp olmadığı görülürken, temin ve dağıtım hatları ile servis bağlantılarında oluşan kayıp-kaçaklarda ise toplam 7 milyon 757 bin 193 metreküp su kaybı olduğu, sayaçlardaki ölçüm hataları konusunda 5 milyon 733 bin 963 metreküp suyun kaybolduğu ve izinsiz tüketim konusunda ise 355 bin 875 metreküp suyun kayıp hanesine yazıldığı bildirildi. KASKİ’nin son kayıp raporu ise merak konusu oldu. 
 
KAYSERİ’NİN 50 YILLIK SU İHTİYACI HAZIR
 
Belediye başkanlığını şu andaki AK Parti Kayseri milletvekili, AK Parti yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mehmet Özhaseki’nin yaptığı geçmişteki Kayseri’de, gerçekleştirilen projelerle Kayseri’nin gelecek 50 yıldaki su sorununun çözüldüğü ifade edilmişti. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verilmişti; ‘Özellikle son yıllarda küresel ısınma nedeniyle, yer küremizde su kaynaklarında azalmalar meydana geldi. Kayseri halkı şuan suyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamamakta. Gelecek nesillerin de yaşamaması için Dokuzpınarlar içme suyu temin projesini kısa bir sürede hayata geçirdik. Bu projenin tamamlanması ile birlikte Kayseri’nin gelecekteki 50-60 yıllık ihtiyacını karşılayacak su rezervlerini hazırlamış durumdayız.’ HABER: KAAN AKBAŞ