KÜÇÜKMUSTAFA DEĞİL SANKİ 'KÜÇÜK SURİYE' MAHALLESİ

Kayseri'deki Küçükmustafa Mahallesi, gerek sahipleri Suriyeli dükkanlar ve gerekse Arapça yazılı tabelalar nedeniyle adeta bir küçük Suriye'yi andırıyor.

KÜÇÜKMUSTAFA DEĞİL SANKİ 'KÜÇÜK SURİYE' MAHALLESİ

Küçükmustafa Mahallesi’nde bir çok Suriyeli esnaf bulunduğu dikkatleri çekerken, yaşayan nüfus bakımından da ciddi oranda Suriyeli bulunan bir mahalle olarak dikkatleri çekiyor. Suriyeli sayısı çok olan mahallede sahibi Türk olan dükkanların tabelalarında da Suriyeliler için Arapça yazıldığı görülüyor. Küçükmustafa Mahallesi bu görünümü ile adeta Suriye’yi andırıyor. 
 
KÜÇÜKMUSTAFA CAMİ ETRAFINDA HER 4 ESNAFTAN 1’İ SURİYELİ
 
Küçükmustafa Mahallesi’ndeki Küçükmustafa Cami’nin etrafı, gerek Arapça yazlı tabelalar ve gerekse de Suriyeli esnaf tarafından adeta kuşatılmış durumda. Başınızı çevirdiğiniz her yerde bir Suriyeliye ve Arapça yazılı tabelaya rastlarken, söz konusu mekanda ortalama her 4 esnaftan birisi de Suriyelilerden oluşuyor.
 
TÜRKÇE TABELA TEŞVİK EDİLİR VE YASALAŞIRKEN, ARAPÇA YAZILI TABELALAR ARTIYOR
 
Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) 19.03.2018 tarihli Teknik Kurul’da kabul edilerek TS 13813 standart numarası ile yayınlanan tebliğinde Türkçe tabela zorunluluğu getirilirken, eğer yabancı dilde yazılması gerekiyorsa tabelaların, Türkçe yazıların yüzde 25’i puntoda yabancı dilde yazılması gerektiği bildirilmişti. Söz konusu esnafların tabelalarına bakıldığında ise kimisinde hiç Türkçe bulunmazken, kimisinde de TSE’nin standart tebliğinde emredilen usulün dışına çıkıldığı dikkatleri çekiyor. Bu durumun sadece Kayseri’de değil, İstanbul’da dahi meydana geldiği kaydediliyor. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ