Karayel: 'Yeni anayasa ve başkanlık sistemi zarurettir'

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, bu hafta konuğumuz oldu.

Karayel: 'Yeni anayasa ve başkanlık sistemi zarurettir'

Karayel ile hem Türkiye gündemini, hem de Kayseri gündemini değerlendirdik. 
Yaptığımız söyleşimizde sayın Karayel, neden siyasete girdiğini, ve ülkeye hangi katkıları sağlayacağını anlatarak, sorularımıza içtenlikle cevap verirken, yeni anayasa ve başkanlık sistemi hususunda da; “Yeni anayasa ve başkanlık sistemi zarurettir” dedi. 

SİYASETE GİRİŞİNİZ NASIL GELİŞTİ, NEDEN MİLLETVEKİLİ OLMAK İSTEDİNİZ?

Ben çocukluktan beri ülke ve millet meseleleriyle ilgilenen aynı zaman da milletine hizmet etmek amacında olan bir ailenin içinde büyüdüm. Dolayısıyla çocukluktan bu yana memlekete nasıl hizmet edilir, millet için neler yapılabilir bu kaygıyla yetiştik. Siyasete girmeden milletvekili olmadan hemen öncesinde de, zaten Milli Türk Talebe Birliği’nde yine aynı amaçta gençlerimizin yetişmesi için hizmet veriyorduk. Ondan öncesinde diğer STK’larda genç birlikle, birlikte olup genç kulübünün genel başkanlığını da yapmıştık. Dolayısıyla bizim şimdiye kadar ki ömrümüzün çoğu STK’larda milletimize hizmet etmek amacıyla geçti. Bu yönde elimizden gelen bütün çabaları sarf ettik. 1 Kasım seçimlerinde de bize bu şerefli görev layık görüldü. Bizde bundan sonra Sivil Toplum Kuruluşlarında yaptığımız hizmetleri inşallah siyaset çerçevesinde Kayseri merkezli olarak bütün Türkiye’yi bütün Dünyaya Müslüman olsun olmasın dünyadaki bütün mazlumlara yardım etmek, hizmet etmek gayesiyle devam edeceğiz, İnşallah. Bu vesileyle Rabbim bu vazifeyi de bize hayırlı kılsın diye dua ediyorum. 

KAYSERİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?

Kayseri tabi önemli şehir. Hem stratejik olarak hem de Türkiye siyasetinde önemli bir şehir. 7 Haziran seçimlerinde aldığımız milletvekili sayısıyla hükümet tek başına iktidar olamadığımızı gördüğümüzde Kayseri’deki milletvekili sayısının aslında direk olarak verilen oyların aslında Türkiye ortalamasını yansıttığını anlayabiliyoruz. Tabi bunun önemine istinaden siyasette birçok önemli konumda olan temsilcisi de var. Ekonomi bakanımız Mustafa Elitaş yine AK Parti Yerel Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki yine daha önce enerji bakanlığı yapmış olan şuan AK Parti Genel Başkan Danışmanı olan Taner Yıldız gibi diğer milletvekillerimizde hep birlikte Kayserimiz’e hizmet etmeye çalışıyoruz. Kayserimiz neden önemli? Kayserimizi ayağa kaldırdığımızda Anadolu’yu ayağa kaldırdık demektir. Bu arada Kayserimizin çokta eksiği kalmadı. Kış sporlarının da aktif hale gelmesiyle birlikte, Erciyeste’ki tesislerinde hizmete girmesiyle, Kayserimizin belki de eksik sayılabilecek kış turizmi de tamamlanmış oldu. Bundan sonra birkaç büyük projeyle birlikte Kayserimiz’in en azından şehir merkezi için çok fazla sıkıntısı kalmıyor. İlçemizden gelen talepler var bunları da en iyi şekilde yerine getirebilmek için yoğun bir çaba sarfediyoruz. 15 gün 2016 bütçesiyle uğraştık. Bu bütçede yapılacak hizmetleri yerine getireceğiz. Dolayısıyla inşallah Kayseri’ye olan hizmetlerimizde son hızla devam edecek.

TBMM’NİN EN GENÇ MİLLETVEKİLLERİNDEN BİRİSİNİZ BU SİZE AVANTAJ SAĞLIYOR MU?

Genç olmak tecrübe açısından bakarsanız bir eksikmiş gibi görülebilir, ama biz şimdiye kadar bulunduğumuz konumlar itibariyle hep memlekete nasıl faydalı oluruz diye düşündüğümüz ve bunun için kafa yorduğumuzdan, o anlamda belki milletvekili tecrübemiz eksikti, ama zihin olarak siyasetle neler yapılacağıyla ilgili çalışmamız ve fikriyatımız tamdı. Artısı fazla aslında genç olmanın siyasette fiziksel aktivitenin yanında daha fazla koşturabiliyorsunuz, daha fazla görev alabiliyorsunuz. Daha çok insanlarla görüşme imkanınız oluyor. Daha aktif olma imkanınız oluyor. Dolayısıyla bence genç olmak hizmet anlamında bizim Kayseri’deki ekibimizde olduğu gibi diğer fazla tecrübelilerle birlikte gençleri de harmanladığımızda çok güzel bir avantaj haline gelebiliyor. 

MTTB İLE BAĞLANTILARINIZ DEVAM EDİYOR MU, GENÇLERLE İLGİLİ ÖZEL PROJELERİNİZ VARMI?

Şuanda Milli Türk Talebe Birliği’nin halen Genel Başkanlığını devam ettiriyorum. MTTB bildiğiniz gibi öğrenci teşkilatı. Bizde öğrencilerimize nasıl daha iyi hizmet edebiliriz? öğrencilerimizin sıkıntıları nelerdir? Bunları nasıl daha aza indirebiliriz, onların kişisel gelişimlerinin daha iyi gelişmesine nasıl yardımcı olabiliriz. Bu sayede onlarda Vatana millete faydalı olacaklardır. İnşallah gençlerimizde bunların kıymetini bilip, çalışmalarını o çerçevede yapıyorlar. Çünkü şunu unutmamak gerekir ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanımız Sayın İsmail Kahraman ve burada saymayacağımız bir çok isimlerin hepsi çocukken, gençken, ne aldılarsa, o dönem nasıl yetiştirildilerse, şuanda yaptıkları hizmetlerin tamamı, o dönemin zemin ve temelin üzerine inşa edilmiştir. Dolayısıyla bizde gençlerimiz için sağlam temel atmak istiyoruz.

DOKUNULMAZLIKLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Dokunulmazlıklar şuanda ülkemizin gündeminde ve en popüler konuların başında geliyor. Tabi milletvekili dokunulmazlığı, milletvekilinin yasama görevini rahat yapabilmesi için kendi fikirlerinden dolayı bulunduğu dönemde herhangi bir sıkıntıya maruz kalmaması için verilmiş bir haktır. Ancak bunun belli kişiler ve partiler tarafından, bu kadar terörle mücadele edildiği dönemde, bu kadar şehidimizin geldiği bir dönemde, kötüye kullanılması kabul edilemez. Kendilerine verilen hakları şuanda kötüye kullanmaktadırlar. Biliyorsunuz, hukukun temel kaidelerinden biri verilmiş hakların kötüye kullanılmasıdır. Hiç kimse kendilerine verilen hakları kötüye kullanamaz. Bu konuda vatandaşlarımız bize mail, telefon ve faks yoluyla çok sayıda şikayette bulunuyor. Gittiğimiz her yerde sözlü olarak da söylüyorlar. Milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istiyorlar. Hatta teröre destek oldukları kanıtlanmış kişilerin, vatandaşlıktan çıkarılması isteniyor. Dolayısıyla, terörle mücadele dediğimiz şey, sadece askerimizin, polisimizin silahla yaptığı mücadele değildir. Topyekün mücadeledir. Herkes üzerine düşeni yapması gerekir. Devlet bu hususta kendisini nasıl koruması gerekiyorsa o şekilde koruyacaktır. Ben hususta dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini düşünüyorum. 

TÜRKİYE TERÖRDEN SİZCE NE ZAMAN KURTULABİLİR?

Gelinen aşama net bir şekilde ortaya çıktı ki, devletimizde son derece açık şekilde mücadele etmektedir. Bundan sonrada bir tek bile terörist kalamayana kadar devam edecektir. Sınır güvenliğinin sağlanmasında yeni çalışmalar yapılmaktadır. Yurt içi ve dışından lojistik destekler kesilmek içinde çalışmaları yapılmaktadır. Herkes şunu çok iyi bilsin ki, devletimiz her türlü terörü yenebilecek kuvvete sahiptir. Bu anlamda ben terörün kısa süre içerisinde artık küçük sayılarla ifade edilebilir, seviyeye gelebileceğini düşünüyorum. Tabi burada terörün yüzde yüz bitirilmesi gibi bir durumu olamaz. Hiçbir terör örgütü dünyada yüzde yüz temizlenmemiştir. Birazda bu konuya bakarken realist olmak gerekir diye düşünüyorum. İnsanların teröre yönelmesini sağlayan sebepleri ortadan kaldırmak, terörü bitirmek demektir. Bu anlamda bunların hepsi yapılacaktır.

TBMM’DE ÇALIŞTIĞINIZ KOMİSYON HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

TBMM’ de Türkiye Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesiyim. Aynı zamanda AGİTBA sözcüsüyüm. Dolayısıyla bizim komisyonlarımızın hepsi Avrupa ile alakalıdır. Tabi yurt dışında yaptığım yüksek lisanslar, mastırlar ve yabancı dilimin de iyi olması, sebebiyle bu komisyonlar uygun görülmüştür. Ben ayrıca yeni anayasa ile ilgili çalışmak istediğimi, Meclis’e beyan etmiştim. Resmi olarak anayasa komisyonunda değilim ama süreçle ilgili olarak üzerime düşeni yapıyorum. AB’de sıkıntılı fasılların açılması için çaba gösteriyoruz. Avrupa ülkelerindeki komisyonlarla, birlikte çalışıyoruz. Türkiye AB karma parlamento komisyonunda parlamenterlerle, Türkiye’nin pozisyonu ve yapılması gerekenler hususunda birinci ağızdan bilgi veriyoruz, yanlış bilgileri düzeltiyoruz. AGİTBA’da görevimiz kapsamında yapılması gereken faaliyetlerin hepsini yapıyoruz. Hem Türkiye içerisine, hem de dışında ülkemizin yararına dokunacak önemli işler yapıyoruz.

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda yakında sular fazlaca ısınacaktır. Yakın zaman içerisinde biz AK Parti olarak kendi taslağımızı açıklarız. Hazırladığımızın taslağın görüşmeleri ve oylamanın yapılması için Meclis’e gelecektir. Komisyonlarda görüşülecektir. Dolayısıyla bu yaz gündem maddemiz bu olacaktır. Zaten çok geç kalmış bir düzenlemedir. Yeni sivil bir anayasa çok önemli bir düzenlemedir. Anayasanın yapılış tarzı ve ruhu çok önemlidir. Yeni anayasada başkanlık sistemi de gündeme gelecektir. Başkanlık sistemi denildiğinde maalesef şöyle bir algı var; Amerika gibi eyaletlerden oluşacak ve Türkiye bölünecektir. Bu durum kasıtlı olarak, belli partilerden ve kesimler tarafından oluşturuluyor. Başkanlık sistemi, demokrasiye parlamenter sistemden daha uygundur. Demokratik hususlardan bir tanesi güçler ayrılığıdır. Yani yasama yürütme ve yargı birbirlerinden ne kadar kesin ayrılırsa, demokrasi o kadar sağlam olur. Başkanlık sistemi bu güçlerin birbirinden en net şekilde ayrıldığı bir sistemdir. AK Parti’nin düşündüğü ve önereceği sistem, başkanın yanında başkan yardımcısı olacak. Şuanki bakanlar, parlamento içerisinden seçilemeyeceği için durum daha farklı olacak. Başkan çift turlu seçimle gelecek. Tabi ayrıntıları biraz uzun, bunu daha sonra geniş bir şekilde anlatırız. Başkanlık sisteminin en önemli artısı, koalisyon riskini ortadan kaldırmasıdır. Türkiye’nin koalisyon dönemlerini çok iyi biliyoruz. Bu sistemde milletvekilleri dar bölge sistemiyle seçilebilir. Ya da Türkiye milletvekilliği olabilir. Bütün bunların hepsi müzakereye açılıp konuşulabilir. TBMM’de bulunan partilerle görüşeceğiz. Anlaşma olmazsa biz kendi taslağımızı hazırlayıp meclise getireceğiz. 

KAYSERİ’YE GELİŞ GİDİŞİNİZİ NASIL PLANLIYORSUNUZ?

Yurt dışı görevleri ve meclis çalışmalarının dışında, geriye kalan zamanımı Kayseri’ye ayırıyorum. En geç iki haftada bir mutlaka Kayseri’de bulunuyorum. Hem Kayseri’de, hem de Ankara’da evim var. Bunun dışında diğer iletişim araçlarını kullanarak hemşehrilerimizle görüşüyorum. Şehrimize yapılacak olan ve şuanda devam eden projeleri yakından takip ediyoruz. 
Bize zaman ayırdığınız için, teşekkür ederiz, çalışmalarınızda başarılar dileriz. 
Ben de size böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim.