Hasan Özgülbay

Yapay zekâ hayatımızı yeniden şekillendiriyor

Hasan Özgülbay

Son yıllarda hayatın her alanında kendisini gösteren yapay zekâ sistemleri gün geçtikçe daha etkili hale geliyor. Yapay zekâ ile desteklenen otomobiller, internet tarayıcıları, buzdolapları veya hangi yemeği yapmamız gerektiğini, yememiz gerektiğini söyleyen akıllı cihazlar tüm hepsinde yapay zekânın bir izini görebiliyoruz.

Meslekler ne olacak?

Elbette ki yapay zekâ teknolojileri ile birlikte en çok konuşulan konular arasında bazı meslek türlerinin yok olup olmayacağı sorusu da akıllara geliyor. Bu meslek türleri arasında grafik tasarımcılar, eğitmenler hatta yapay zekâ kodlarını oluşturan yazılım mühendisleri bile yer alıyor. Ve tabii ki gazeteciler. Lakin yapay zekânın saniyeler içerisinde oluşturduğu içerikler insanlar tarafından oluşturulmak istendiğinde belki de saatler sürüyor. 21. Yüzyıl çerçevesinde düşündüğümüzde ise hızlı olmak ve güncellik büyük önem taşıyor. Yapay zekâ tamda bu esnada avantajlı konumunu koruyor.

Yapay zekâ kullanmak…

Öte yandan bugün günümüzde artık yapay zekâyı kullanmak için bile yapay zekâdan yardım alıyoruz. Yapay zekâya roller vererek ondan gerçekten istediğimiz verileri nasıl oluşturması gerektiğini belirtiyoruz. Bazen bir öğretmen bazen bir araştırmacı bazen bir aşçı bazen ise bir işte uzmanlaşmış usta olmasını istiyoruz. Tüm bunları düşündüğümüzde yapay zekâ teknolojilerini kullanmak için dahi  yapay zekâ teknolojilerine ihtiyaç duyuyoruz.

Yapay zekâya eleştirel yaklaşmak 

Elbette ki yapay zekânın olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri de bulunuyor. Bu olumsuz durumlar arasında insanların görüntülerini izinsiz olarak değiştirmek ve kolaylıkla tahrif etmek gibi hususlar öne çıkıyor. Yapay zekânın bazı meslekleri bitireceğine ilişkin söylemler ve ortaya çıkan durumlarda bu noktalardan bazıları. Ama gelişen teknolojileri düşündüğümüzde yapay zekânın geleceğin teknolojisi olduğunu söylemek ve bu yönde her geçen yıl daha büyük atılımlar yapacağını belirtmek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla yapay zekâyı tehdit olarak değil hayatın kolaylaştırıcısı bir unsur olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları