Ecem Yaman

Bir umut ışığı mı, geçici bir çözüm mü?

Ecem Yaman

Son günlerde, Ankara kulislerinde emeklilere yapılacak seyyanen zam iddiaları büyük yankı uyandırdı. İddialara göre, iktidar, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde emeklilerin desteğini almak için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Emeklilerin tamamına 4 bin ila 8 bin lira arasında seyyanen zam yapılması planlanıyor.

Bu iddia, emekliler arasında büyük heyecan yarattı. Emekli vatandaşlar, zam iddiasını doğrular nitelikte bir açıklamanın yapılmasını bekliyor.

İddianın doğru olup olmadığı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, iktidar cephesinden bu konuda herhangi bir yalanlama da gelmedi.

Eğer iddia doğru çıkarsa, emekliler için önemli bir zam anlamına gelecek. Bu zam, emeklilerin yaşam standartlarını önemli ölçüde artıracak. Ancak, bu zammın emekliler için ne kadar sürdürülebilir olacağı da merak konusu. Enflasyon bu şekilde devam ederse, bu zammın etkisi de kısa sürede yok olabilir.

Bu nedenle, emeklilere yapılacak seyyanen zam iddiaları, bir umut ışığı olarak görülse de, geçici bir çözüm olarak da değerlendirilebilir.

Diyelim ki iddialar doğru… O zaman bunun olumlu ve olumsuz yönlerini ele alalım.

Olumlu yönleri; Emeklilerin yaşam standartlarını önemli ölçüde artıracaktır, emeklilerin enflasyondan daha az etkilenmesini sağlayacak ve emeklilerin harcama gücünü artıracaktır.

Olumsuz yönleri: Geçici çözüm olabilir, enflasyon devam ederse, bu zammın etkisi de kısa sürede yok olabilir ve bütçeyi zorlayabilir.

Yeni yıl ile birlikte asgari ücrete de zam geldi. Asgari ücretin yeni tutarından da kimse memnun değil. Çünkü şu an asgari ücret ve sadece emekli maaşı ile geçinenlerin ne birikim yapması ne de tatil yapması mümkün değil. İnsanlara market alışverişini bile nasıl yapacağını düşündüren bir ekonomiye sahibiz artık. Dolayısıyla zamlardan ziyade enflasyonun durdurulması daha önemli…

Emeklilere yapılacak seyyanen zam iddiaları, emekliler için önemli bir fırsattır. Bu zam, emeklilerin yaşam standartlarını önemli ölçüde artıracaktır. Ancak, bu zammın sürdürülebilir olması için enflasyonun kontrol altına alınması gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları