TEKNOFEST'te bu ineğin işi ne?

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından geliştirilen 'İnek Sağım Simülatörü', TEKNOFEST'te ziyaretçiler ve ulusal basın tarafından büyük ilgi gördü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

TEKNOFEST'te bu ineğin işi ne?

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi (ERÜ) tarafından geliştirilen 'İnek Sağım Simülatörü', TEKNOFEST'te ziyaretçiler ve ulusal basın tarafından büyük ilgi gördü. Etkinlikte 15 binden fazla ziyaretçi, bu inovatif simülasyon cihazıyla süt sağdı.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, teknolojinin ve eğitimin birleştiği bir yeniliği TEKNOFEST ziyaretçilerine tanıttı. Fakülte tarafından geliştirilen "İnek Sağım Simülatörü", hem ziyaretçilerin hem de ulusal basının dikkatini çekti ve büyük ilgi gördü.

TEKNOFEST'te bu ineğin işi ne?

TEKNOFEST, Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji etkinliklerinden biri olarak her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu yılki etkinlikte Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, inovasyon ve eğitim konularını bir araya getiren özgün bir proje ile katıldı.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından geliştirilen "İnek Sağım Simülatörü" gerçek bir ineği sağmış gibi hissettiren özel bir deneyim sunuyor ve öğrencilere, veterinerlere ve süt üreticilerine pratik eğitim imkanı sağlıyor.

TV 100'e konuşan, ERÜ Dr. Öğretim Üyesi İmdat Orhan, ineğin teknoloji ile bağını anlattı. Vatandaşların 'bu ineğin teknolojiyle alakası ne?' diye şaşırdıklarını belirten Orhan, "Teknoloji bu ineğin hazırlanış evresinde. Çünkü 3 boyutlu tarama ve yazdırma tekniklerini kullanarak ineğin memesinin modellenmesi, modellendikten sonra kalıpları oluşturularak gerçek memeye yakın memenin üretilmesini sağladık ve bu maket üzerinde birleştirdik. Böylelikle sağılabilir bir inek simülatörü gerçekleştirdik." dedi.

Projenin ilk uygulayıcılarının ERÜ Veterinerlik Fakültesi öğrencileri olduğunu ifade eden Orhan, meme simülatör olduğu için aynı zamanda sloganın 'sen hiç inek sağdın mı?' olduğunu söyledi.

7'den 70'e insanlar gelip burada sağım yapabildiğini kaydeden Öğretim Üyesi Orhan, burada 15 bin kişinin sağım yaptığını söyledi.

TEKNOFEST'te bu ineğin işi ne?

Orhan, simülatörün özellikle çocukların ilgisini çektiğini belirterek şunları kaydetti:

"15 bin kişiyi bir yere götürüp onlara sağım yaptırma imkanınız yok. Bir ineği de 15 bin kişinin hizmetine sunma imkanınız yok. Çünkü öyle birşey doğanın oluşuna aykırı ama hayatında hiç inek görmemiş, dokunmamış insanların bile buraya gelip sağım yapması özellikle çocukların sağım yapması, süt nereden nasıl geliyor? Bu hayvan nasıl birşey ve sıktığımızda nasıl süt çıkıyor? Bunu görmesi açısından bile bulunmaz birşey."

TEKNOFEST'te sergilenen bu yenilikçi cihaz ile birçok kişi sanal bir şekilde süt sağma deneyimini yaşadı. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler ve sektör profesyonelleri ile vatandaşlar, cihazın gerçekçiliği ve eğitim potansiyelinden etkilendi.