TEHLİKE RAFLARDA

Uyku sorunu yaşayanların başvurduğu melatonin hormonu marketlere kadar düştü. Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, 'Bu tür ilaçların eczane dışına çıkması bir halk sorunudur. Bu konuda artık yasaların tekrardan düzenlenmesi gerekiyor' dedi.

TEHLİKE RAFLARDA

Temmuz ayından itibaren onaylama yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı'na geçen melatonin hormonu artık market raflarına kadar indi. Uyku sorunu yaşayanlar, uyku döngüsünü düzenleyen bu hormonu önceleri yalnızca doktor reçetesiyle alabiliyordu. Şimdilerde ise marketler ve internet sitelerinde farklı kampanyalarla alıcının karşısına çıkan melatonin hormonu konusunda Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın vatandaşları uyardı.
“MASUM GÖSTERİLİYOR”
Melatoninin gıda takviyesi ya da tamamen bitkisel adı altında masumlaştırıldığını dile getiren Başkan Akın, “Melatonin aslında insan vücudunda eksik kaldığında sıkıntılara sebep olan bir hormondur. Epifiz bezi tarafından salgılanan ama son günlerde baktığımız zaman bunu çok masum bir şekilde gösterilip eczane harici yerlerde satışının yapıldığını görüyoruz. Bu çok tehlikeli bir şey. Kullanılmaması gereken durumlar vardır ve doktor kontrolünde kullanılmadığı zaman istenmeyen sonuçlara da sebep olabilir. Hep söylediğimiz bir şey vardır. Bir etken madde, bir dozaj haline getirildiyse, tablettir, işte şuruptur ya da başka bir kapsüldür. Bu gibi duruma getirilirse bu artık ilaçtır. Bunun aksini düşünemeyiz. Gıda takviyesi adı altında ya da tamamen bitkisel adı altında masumlaştırıp insan hayatını tehlikeye atmayı çok doğru bulmuyorum.” dedi.
“BU BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU”
Konuyla ilgili girişimlerin başlatıldığını kaydeden Akın, “Türk Eczacılar Birliği de bu konuda özellikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bu sorunu iletmişti. Sonrasında gerekli girişimler başlatıldığını düşünüyorum. Çünkü bugün melatonin satılan yerlerde daha sonra başka hormon preparatları da satılabilir. Ki hormon preparatı veriyoruz insan vücuduna. Her ne kadar uykuya yardımcı olduğu güvenilir aralıklarla kullanılabilir desek te bunu doktor teşhis koymadan kullanmak son derece yanlıştır ve eczane dışına çıkması da bir halk sağlığı sorunudur. Bizim hep mücadele ettiğimiz, sizlerin de malum olduğu üzere internette satılan, marketlerde satılan ilaç dışı ürün adı altında aslında ilaç olan ürünlerle mücadelemizdir. Bu konu hakkında artık yasaların tekrardan düzenlenmesi gerekiyor. Net çizgilerle belli olup o yasadaki açıklıktan faydalanıp bu gibi üreticilerin piyasaya masumane, işte bu ilaç değil, gıda takviyesi adı altında sunmaları doğru değil. İnternette de bu üründen fazlasıyla satılıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız bu noktada eczanesine danışmadan, doktoru tavsiye etmeden, doktor teşhis koymadan bu gibi ürünlere bulaşmasın, bu tip ürünleri kullanmasın. Bizim isteğimiz bu.” diye konuştu.
“DOKTORUNUZA YA DA ECZACINIZA DANIŞIN”
Özellikle sinir sistemiyle ilgili sorunları olanların bu tip ürünlerini kullanmaması gerektiğini belirten Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “Başka sinirsel rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızda sinir sistemiyle alakalı rahatsızlığı olan vatandaşlarımızda kullanılmayacak bir üründür. Bağımlılık riski diğer ilaçlara göre çok az olduğu söyleniyor yapılan araştırmalarda bilimsel makalelerde. Bağımlılık yapma risk az ama bu demek değildir ki tamamıyla masumdur. Biliyorsunuz ki zehiri ilaçtan ayıran dozudur. Hep tekrarlıyoruz. Bunu akşamları örneğin bir kapsül alması gerekirken iki veya üç kapsül alırsa bu çok daha sonuçlara sebep olabilir. Özellikle uyku sorunu olan vatandaşlarımızın da kendi kafalarına göre bir çözüm üretmeleri de son derece yanlış. Bu işin uzmanında psikiyatriste gidip üniversitelerin, diğer hastanelerin okul bölümleri var. Bu gibi yerlerde sorunun dibine inmeden sorunun ana etkenine inmeden kendi başına çözüm üretmeleri bu büyük ihtimalle ya arkadaş tavsiyesidir ya dost tavsiyesidir. Eş dost tavsiyesiyle bu işler olmaz. Çok kafalarına takılan bir şey varsa da en yakın eczanelere gidip gelip de bilgileri alabilirler. Dediğim gibi melatonin sadece bir gıda takviyesi adı altında kullanılacak bir ürün değildir, bir hormondur. İnsan vücudunda salgılanan eksikliğinde birtakım hastalıklar görülür. Bunun en büyük belirtisi de uyku bozukluğudur. Ondan dolayı bu melatonin preparatıyla bizler onu yerine koyarak bu işin çözümlenmesini sağlıyoruz. Ama bunu bilinçsizce kullanımı da son derece yanlıştır. ” ifadelerinde bulundu. >>Selma Kan