'ÖZEL' VURGUN!

Koronavirüs tedavisi sürecinde bazı özel hastanelerin uygulamaları vatandaşı isyan ettirdi. Alınması yasak tedavi masrafları 'nakit' olarak tahsil ediliyor.

'ÖZEL' VURGUN!

Koronavirüs tedavisinde özel hastanede yatarak tedavi gören hastalardan alınan ‘nakit’ tedavi ücreti vatandaşı isyan ettirdi. Kayseri’de hizmet veren bazı özel hastaneler, kamu hastanelerinde yer bulamayan COVID-19 hastalarının çaresizliğini fırsata çevirmeye çalışıyor. Koronavirüs pandemi sürecinin başından beri özel hastanelerin birçok uygunsuz uygulamaları gündemi meşgul ederken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Kayseri’de hizmet veren özel hastaneler, yatışı yapılarak tedavi ettikleri COVID-19 hastalarından ücreti nakit olarak tahsil etmekte. Günümüzde her alanda hayatımızda olan online para transferi ve kredi kartlarının özel hastanelerde yalnızca COVID-19 tedavisinde kullanılmamasından vatandaşlar şikayetçi.

KREDİ KARTI KABUL ETMİYORLAR

Kayseri’de özel bir hastanede tedavi görmüş olan bir hastanın yakını, “Ateşi çok yüksek olan ve solunum sıkıntısı yaşayan hastamızı, geceliği 2 bin liraya hastaneye yatırdık. Bu ücretlere uygulanan ilaç tedavisi dâhil değildi. Hastamız iyileşip hastaneden çıktığında ise 10 bin lira ücret talep ettiler. Bizde kredi kartıyla ödemek istediğimizde kabul etmediler” dedi.

ÜCRET YASAL DEĞİL

Devletin sağlık ile ilgili sosyal politikalarının uygulamasına imkân veren, fiyatlandıran, düzenleyen ve diğer tüm uygulama detaylarını içeren mevzuat tebliği olan Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre normalde belirlenen fiyatın 2 katına kadar özel hastanelerin ek ödeme alma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu COVID-19 hastaları için geçerli değil. Pandemi süreci başlarında yayınlanan tebliğde COVID-19, ilave ücret alınmayacak hastalıklar listesine alındı. Bu nedenle SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin hiçbir ilave ücret almaması gerekiyor. Aynı zamanda özel hastaneler COVID-19 hastalarını yatırdıkları an SGK’dan da bir tedavi ücreti alıyor. Esas olarak COVID-19 için vatandaşlardan hiçbir ödeme talep edilmemesi gerekiyor. Ancak tebliğe rağmen ücret talep eden özel hastaneler, ücret yasal olmadığı için parayı nakit alınmakta ve fatura kesmemektedirler. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı yetkililerinin müdahale etmesi bekleniliyor.

>Dilek Bayram