Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

İnsanların kendilerini daha iyi hissetmek ve daha genç daha sağlıklı bir bedene kavuşmak için yanlış yaptığı 3 şey bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

İkinci beynimiz olarak bilinen ve tüm vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasından sorumlu bağırsaklar için çoğu kişinin doğru bildiği yanışlar bulunuyor. İyileşmek isterken farkında olmadan vücudu daha da kötü hale gelmesini sağlayacak 3 yanlış bulunuyor. 

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

Bağırsak sağlığına dikkat çekilen bu dönemde en sık konuşulan konuların içinde bu aralar IBS ( irritabl bağırsak sendromu) geliyor. 

IBS ve klasik bağırsak sorunları ( şişkinlik – gaz – hazımsızlık ) için internette dolaşan diyet kültürünün mide sorunlarını normalleştirmesinden korkan uzmanlar, bazı bağırsak sorunlarının tedavisi olmadığını, bunun içinde bireylerin semptomları rahatlamak için takviyelere yöneldiğini belirtiyor. 

Gastroenterolog Dr. Will Bulsiewicz Business Insider'a yaptığı açıklamada, bu tür taktiklerin bağırsak sorunlarını daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

İnsanların bağırsak sağlığı için başvurduğu 3 yanlış yöntemi sıralayan Bulsiewicz'e göre;

1)    Takviyelere Güvenmemeli

Son yıllarda gıda takviyelerine yönelimin dünya çapında arttığının altını çizen Bulsiewicz, ‘Takviyeler faydalıdır, ancak gıdalarla rekabet edemez. Bu yüzden kötü bir diyete takviye eklemeye çalışmayın. Bol lifli ve çeşitli bitkilerden oluşan sağlıklı yiyecekler tüketin ve ardından bunları takviyelerle tamamlayın. Sadece takviyelerle kötü bir bağırsak sağlığından iyi bir bağırsak sağlığına geçemezsiniz. Diyet her şeyden önce gelmelidir’ dedi.
Hastaların ilk etapta takviye yerine kefir ve yoğurt gibi fermente gıdalar önermeyi tercih ettiğini bildiren Bulsiewicz, önce gerekli besinleri gıdadan sağlamaya çalışmak ve ardından vücutta eksik olan ve beslenmeden yeterince sağlanamayan şeyler için takviye almak gerektiğini belirtiyor. 

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

2)    Kısıtlayıcı Diyetler Uygulamak

Bulsiewicz, kısıtlayıcı diyetlerin insanların bağırsak sorunları yaşamasının ‘önemli bir nedeni’ olduğunu söyledi. Gıda gruplarının kesilmesi, bağırsaklara daha az çeşitte gıda girmesi anlamına gelir ve bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen sindirim sistemimizi dolduran mikroplar bunun sonuçlarına katlanır. Bağırsakta, hepsi farklı gıdalarla beslenen binlerce farklı mikrop türü vardır. Bulsiewicz bu mikropları, gıda tercihleri olan küçük insanlar ve birlikte çalıştıkları diğer mikroplardan oluşan ‘takımlar’ olarak düşünüyor. Bulsiewicz, ‘Tüm mikroplarımızın işlerini yapmalarını istiyorsak, hepsinin beslenmesi gerekir. Tüm mikropları beslemek için çeşit dolu bir büfe oluşturmamız gerekir. Yani bağırsaklar için sağlıklı bir diyet, bolluk ve çeşitlilik içeren bir diyettir’ dedi.

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

3)    Şişkinliği Yanlış Yorumlama

Kişilerin, vücutta ve karında oluşan şişkinliği vücutlarının belirli gıdaları reddetmesi olarak yanlış şekilde yorumladığını belirten Bulsiewicz, bunun her zaman doğru olmadığını, bağırsakların kaldırabileceğinden daha fazla yiyecek yemiş olabileceğinizi ya da büyük olasılıkla sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomuna sahip olmamanızdan kaynaklanabileceğini vurguluyor. 

Kayserililerin Yanlış Bildiği 3 Şey

Belirli bir yiyeceği sık yemiyorsanız, bağırsak mikrobiyomu bu yiyeceğe alışkın olmayabilir ve vücudunuz onu sindirmeye çalışırken şişkinlik yaşayabilir. Bulsiewicz, ‘Bu semptomlara neden olan sağlıklı gıdalar, aslında bağırsak mikrobiyom çeşitliliğini artırmak için en çok ihtiyaç duyduğunuz gıdalardır’ dedi.

Şişkinliğe neden olan sağlıklı gıdaları tamamen kesmek yerine daha küçük miktarlarda tüketmekle işe başlayın. Yavaş yavaş daha büyük porsiyonlara kadar çıkarak diyetinize dâhil edin. ‘Bu, bağırsaklarınız için spor salonuna gitmek gibidir. Tek farkı bunu çatalla yapıyor olmanız’ diyen Bulsiewicz'e göre yediğiniz lif, fermente gıdalar ve bitki çeşitliliğini artırarak diyetinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.