Depreme hazırlıklı mıyız?

Türkiye'deki deprem gerçeğinde her yıl 'Deprem Haftası' tatbikatları dikkat çekiyor. 'Deprem Haftası' ile vatandaşlar afet riskleri konusunda bilinçlendiriliyor ve depreme hazırlık konusunda teorik ve pratik bilgilerle Türkiye'de deprem riskinden alınabilecek zararın en aza indirilmesi planlanıyor. Vatandaşlar 'depreme gerçekten hazırlıklı mıyız?' sorusunun cevabını arıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Depreme hazırlıklı mıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’deki deprem gerçeğinde her yıl ‘Deprem Haftası’ tatbikatları dikkat çekiyor. ‘Deprem Haftası’ ile vatandaşlar afet riskleri konusunda bilinçlendiriliyor ve depreme hazırlık konusunda teorik ve pratik bilgilerle Türkiye’de deprem riskinden alınabilecek zararın en aza indirilmesi planlanıyor. Deprem haftasına yönelik tatbikatlar AFAD merkezi, okullar ve belediyeler iş birliği içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu tatbikatlar nasıl gerçekleştiriliyor? İşte haberimizde…

Deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında ‘Deprem Haftası’ tatbikatları gerçekleştiriliyor. Geçmişte birçok can kaybının ve acı tecrübelerin yaşandığı ülkemizde ‘Deprem Haftası’ vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Bu hafta kapsamında çeşitli illerde, AFAD ve Afet yönetim merkezlerinde, okullarda tatbikatlar gerçekleştiriliyor. Bu tatbikatlar kapsamında okullarda sirenler çalmaya başlıyor ve sirenle birlikte tüm personel ve öğrenciler “ÇÖK, KAPAN ve TUTUN” yöntemiyle kendilerini güven altına alıyor. Deprem haftası’nda gerçekleştirilen bu tatbikatla olası bir deprem anında personel ve öğrencilere kurum ve okullarda can ve mal kaybının en aza indirilmesi için eğitim verilerek vatandaşlar bilinçlendiriliyor.

1-7 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘deprem haftası’nda Afet yönetim merkezlerinde ise Türkiye’nin deprem tehlike haritası ve deprem öncesi, sırası, sonrasında alınması gereken bireysel önlemler hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Depreme hazırlıklı mıyız?

Deprem Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Vatandaşlar deprem anında mümkün olduğunca sakin kalmalı ve çevrenizde bulunan kişileri de sakin olmaya davet etmeniz gerekmekte. Bunun dışında yapmanız gerekenleri sizin için derledik…

Deprem anında bina içerisindeyseniz;

ADIM 1 : Yere yatıp bacaklarınızı karnınıza doğru çekin,

ADIM 2 : Baş bölgenizi korumak için yastık ya da başka bir cisim kullanın,

ADIM 3 : Deprem sırasında koltuk gibi salınım yapan ağır ve büyük cisimlere tutunarak onlarla sallanıp sizi ezmelerinin önüne geçin.

Bu hareketler bütününe “YAT-KORUN-TUTUN” adı veriliyor ve deprem sırasında kapalı alanlarda uygulanması gerekiyor.

Bu hareketler dışında;

Asla merdiven ya da asansörleri kullanmaya çalışmayın, tehlikeli cihaz, eşya ya da maddelerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın,

Telefonları gereksiz meşgul etmeyin, pencerelere yaklaşmayın ve balkondaysanız mutlaka evin iç kısımlarına geçmeye çalışın.

Depreme açık alanda yakalandıysanız; Bir diziniz yerde diğeri ise gökyüzüne bakacak şekilde çökün, kafanızı kollarınızın arasına alıp kapanın, ağaç ve elektrik direği gibi hem yüksek hem de devrilme ihtimali olan cisimlerden uzaklaşın.

Bir yere tutunabiliyorsanız tutunun.

Bu hareketler bütününe “Çök-Kapan” adı veriliyor ve depreme açık alanda yakalananların bu yöntemi uygulaması gerekmekte. Buna ek olarak, size zarar verebilecek yükseklikteki binalardan ve toprak kayması yaşanabilecek alanlar gibi tehlikeli bölgelerden mümkün olduğunca uzaklaşmanız gerekiyor.