Koronavirüsle ilgili yalanlar

Çin'den çıkan ve dünyayı kasıp kavuran 'koronavirüs' (kovid-19) ile ilgili, bugüne kadar çok sayıda yalan bilgi dolaşıma sokuldu. İşte onlardan bazıları…

İlk kez Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyanın farklı kıtalarına sıçrayarak bugüne kadar yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan koronavirüsle ilgili olarak, salgının yayıldığı ilk günden bu yana çok sayıda yalan haber dolaşıma girdi.

Teyit.org'un derlediği yalan haberler listesi şunlar:

BAYILAN DOKTOR YALANI

İlk iddia sosyal medya yoluyla yayılan ve bir doktorun ameliyat sırasında bayılarak yere düştüğünü gösteren videoydu. Şubat ayının başında dolaşıma giren ve Çin'deki salgında ‘artık doktorların da hayatını kaybetmeye başladığı' ibaresiyle yüklenen video, 5 bin 500'den fazla paylaşım aldı. Ancak, görüntülerin, 17 Ocak 2020'de Çin'in Yunnan eyaletinde yer alan Zhenxiong İlçe Halk Hastanesi'nde ameliyat sırasında bayılan bir doktora ait olduğu ortaya çıktı.

BEBEĞİN KORONAVİRÜSTEN DOLAYI KARANTİNAYA ALINMASI YALANI

Yalanlanmış görüntülerden ikincisi ise, sosyal medya platformlarında 5 bin kez retweet edilen, korona nedeniyle karantina altına alınan bir bebeğin doktoruna sarıldığını gösteren video. Ancak, araştırmalarda görüldüğü üzere video ilk olarak 14 Ocak 2020'de Çin'in video paylaşım platformlarından Tencent'te paylaşılan videodaki açıklamada bebeğin karşısındaki kişinin babası olduğu yazıyor. Koronavirüs ile ilgili ilk açıklamanın da 27 Ocak'ta yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda videonun tarihi de iddiaları yalanlıyor.

KORONAVİRÜSLÜ İNSANLARI GÖSTEREN VİDEO

Bir diğer video ise 29 Ocak'ta dolaşıma giren ve yaklaşık 500 bin kişi tarafından görüntülenen İngilizce-Arapça video idi. Ancak araştırmalarda videonun Çin'de değil Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bir okulda kaydedildiği ortaya çıktı.

ÇİN'İN 20 BİN KORONAVİRÜSLÜYÜ ÖLDÜRMEK İÇİN MAHKEME KARARI BEKLEDİĞİ…

Bu iddiaya göre Çin hükümeti, koronavirüsün yayılmasını önlemek için 20 bin hastanın öldürülmesi talebiyle mahkemeye başvurdu ve karar bekliyor. Cty News adlı bir internet sitesinden yayılan iddiayı ispatlayan, Çin Halk Cumhuriyeti Yüksek Halk Mahkemesi'ne ait bir veri bulunamadı.

ÇİN'DE İNSANLARIN YAKILDIĞI İDDİASI…

Bu iddiaya göre yayınlanan bir haritada, Çin'de yaklaşık 50 bin kişinin yakıldığı, bunun kanıtının da şehrin üzerinde oluşan masif sülfür dioksit tabakası olduğu gösterildi. Bu iddialar 15 bin kez beğenildi, 12 bin kez retweet edildi. İddia, Habertürk, Hürriyet ve Yeni Akit gibi sitelerin sayfalarına da taşındı. Ancak, insan bedeni yakıldığında ortaya çıkan temel atık sülfür dioksit olmadığı; sadece insan yakılmasıyla öne sürülen kadar bir salım oluşması için 4 milyardan fazla insan bedeninin yakılması gerektiği için bu iddia da gerçekçi değil.

ÇİN'DE KORONALI DOMUZLARIN GÖMÜLDÜĞÜ İDDİASI

500'ün üzerinde retweet alan videonun 2018 yılına ait ve Çin'de koronavirüs nedeniyle değil, Afrika domuz ateşi nedeniyle itlaf edilen domuzları gösterdiği ortaya çıktı.

(Daha fazlasına teyit.org'dan ulaşılabilir).

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme