KAYSERİ'DE KAYSERİ KADAR EROZYON

Kayseri'de hafif ve şiddetli yüzey ile rüzgar erozyonu nedeniyle yaklaşık 1 buçuk milyon hektar toprağın kaybolduğu ortaya çıktı.

KAYSERİ'DE KAYSERİ KADAR EROZYON

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan edinilen bilgilerde, Kayseri’de büyük miktarda toprak erozyonu yaşandığı görülürken, erozyonun, çevre ile ilgili öncelikli sorunlar listesinde yer aldığı kayıtlara geçti. 
 
KAYSERİ’DE YAKLAŞIK KAYSERİ KADAR TOPRAK KAYBOLUYOR
 
Edinilen bilgilerde, Kayseri’de hafif ve şiddetli yüzey ile rüzgar erozyonu ile yaklaşık 1.500.000 hektar (ha) toprağın kaybolduğu bildirilirken, söz konusu miktar yüzölçümü olan kilometrekareye dönüştürüldüğünde ise 15.000 kilometrekareye tekabül ediyor. Kayseri’nin yüz ölçümünün de toplam 16. 970 kilometrekare olduğu göz önünde bulundurulduğunda Kayseri’de erozyondan ortalama kendisi kadar toprak kaybedildiği dikkatleri çekiyor.  
 
ÖNCELİKLİ SORUNLARIN SON SIRASINDA
 
Kayseri’de erozyon ile toprak kaybının öncelikli sorunlar listesinde olduğu, ancak listenin 6’ncı, yani son sırasında olduğu görülüyor. Buna göre ilk sırada hava kirliliği gelirken sırası ile hava kirliliğini şunlar takip ediyor; ‘atıklar, su kirliliği, gürültü kirliliği, toprak kirliliği ve erozyon’. 
 
TESPİT VE ÖNLEMLER 
 
Söz konusu çevre sorunu olan erozyonun oluşma nedenleri ve alınan önlemler ise şu şekilde paylaşıldı; “İl sınırlarımız içerisinde yüzey erozyonu orta ve şiddetli derecelerde yüzey erozyonu ve rüzgar erozyonu nedeniyle yaklaşık 1.500.000 ha.lık toprak kaybımız olmaktadır. Toprak erozyonuna sebep olan faktörler arasında doğal faktörleri ( yanlış arazi kullanımı, aşırı otlatma) gösterebiliriz. Son yıllarda Bu kayıpların önlenebilmesi için yapılan çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlamış ancak şu an için yeterli olmamaktadır. Erozyonu önlemek için gerek çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından gerek çeşitli vakıflar tarafından gerekse de Vilayet tarafından ağaçlandırma çalışmaları yapılmaya başlanmış çeşitli vesilelerle İlimiz sınırları dahilindeki zemin etüdüne göre toprak cinsine göre çeşitli alanlar ağaçlandırma sahası olarak seçilmiş ve buralarda çeşitli cinslerde ağaçlar dikilmiştir. Ayrıca Mera Komisyonu mera amenajmanları yapmaya başlamıştır.” HABER: KAAN AKBAŞ