Herkes markete koşsun – 1 Mayıs'tan itibaren geçerli

O ürüne 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Tüketiciler bu habere üzülecek. Kayserili vatandaşlar zam gelmeden marketlere koşun. Detaylar haberimizde..

Herkes markete koşsun – 1 Mayıs'tan itibaren geçerli

1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere marketlerde o ürüne zam geliyor. Kayserili vatandaşlar bu haberi araştırmaya başladı.

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) internet sitesi üzerinde yer alan duyuruda çiğ süt tavsiye fiyatı yayınlandı. Ulusal Süt Konseyi 22 Ocak'ta belirlediği çiğ süt fiyatını ikinci kez güncelleyecek.

Herkes markete koşsun – 1 Mayıs'tan itibaren geçerli

USK, Çiğ süt tavsiye fiyatını üreticinin eline 14,65 TL geçecek şekilde belirledi.  Buna göre, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, çiğ süt desteği hariç üreticinin eline litre başına net 14,65 TL şeklinde geçecek. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler ise üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderler üreticiye ilave ödenecek.

Duyuruya göre, bundan sonraki süreçlerde çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetler çerçevesinde yeniden değerlendirilerek piyasa koşullarına göre tekrardan güncellenebilecek.

1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak 14,65 TL olan çiğ süt fiyatı, 2024 yılının ilk günlerinde 22 Ocak'ta alınan kararla 13,5 TL olarak güncellenmişti.  Ulusal Süt Konseyi (USK) 22 Ocak’ta aldığı 13,5 TL çiğ süt fiyat kararının üzerine tepki gösteren Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk ise, ‘Çiğ sütün alım fiyatı en az 16-17 TL olmalı. Sütün bu fiyatların altında satılması üreticiyi kurtarmaz. Yılbaşından sonra her şeye en az yüzde 50 zam geldi ama çiğ süt fiyatındaki artış yüzde 20 bile değil.

Biz şimdi de sanayicinin yeni yıl için üreticiden alacağı çiğ süt alım fiyatını açıklamasını bekliyoruz. Sanayicinin açıklayacağı fiyat 14-15 TL olursa birçok üretici hayvanlarını kesime götürür ve üretimden kaçar. Ayrıca çiğ süt fiyatı 20 TL bile olsa maliyetler yerinde durmadığı sürece üretici bir şey kazanmaz. Mesela çiğ süte zam gelir gelmez yem fiyatları anında artıyor. Bu şekilde sürdürülebilir olmaz. Devletin bu noktada devreye girip, bir istikrar sağlaması gerekiyor.’ İfadelerinde bulunmuştu.

Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı bu kararın market fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise henüz belirlenmiş değil.