Kemal Gönen

YUNAN KÜSTAHLIĞI

Kemal Gönen

Emekli Yunan komutan Yanis efendi bir açıklamada bulunmuş  “Ege’de hava üstünlüğünün Atina’ya geçtiğini” söyleyip, “Larisa’dan üç füze atsak İstanbul Boğazı’ndaki köprüleri vurur, sonra Türk’lere hadi gelin konuşalım deriz” demiş.

Açıklamayı okuyunca aklıma gelen ilk şey meşhur, rakı içince o kedi buraya gelecek diyen fare oldu.

Bu Yannis efendi rakıyı fazla kaçırmış olacak ki, hayal görmeye başlamış. Buraya bak Yanis efendi ! Senin veya milletinin öyle İstanbul veya Türkiye’nin herhangi bir yerine füze fırlatmaya gücünüz yetmez, öyle bir yüreğiniz de yok.

Velev ki yine rakıyı fazla içtiğiniz bir gün, o kedi buraya gelecek kafası yaşamaya başladınız ve bir cesaretle böyle bir girişimde bulunduğunuz vakit, bizlere hadi gelin konuşalım demenize gerek yok biz zaten gelmiş oluruz.

Bu Yanis efendi aynı konuşmasında “Kardak krizi sırasında dönemin hükümeti vur emri verseydi Türkiye’nin bugün Yunanistan’ı tehdit edemeyeceğini” de söylemiş. Dönemin hükümeti senden çok akıllı imiş Yanis efendi, başına ne geleceğini biliyormuş ta ondan o emri verememiş.

Kardak krizi dönemlerinde lise öğrencisi idim. Her gün televizyonlarda kardak krizi var. Milli güvenlik dersimizin öğretmeni de Türk Ordusu’nun bir yüzbaşısı. Malum merak ediyor ve soruyoruz ne olur, savaş çıkar mı hocam diye. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül edemezler diyor, ya olursa diyoruz, en sonunda adam dayanamadı, “çocuklar merak ettiğiniz şeyi söyleyeyim ; savaş yarım saat sürer, Yunanistan Türk Toprağı olur” demişti. Şimdi anladın mı Yanis efendi o dönemin hükümeti neden vur emri vermemiş?

Yunanistan bu adalar mevzusundan dolayı yıllardır gündemi kaşır durur, adaları kendi kara parçası kabul edip, deniz mili mesafesi hesabı yapınca Ege Denizi’ni kendine ait görüyor, Mais adasına da aynı yöntemi uygulayınca Akdeniz’de de söz hakkı almış oluyor. Anlayacağınız arkasında bir kuvvet gördükçe pervasızlaşıyor. Elinden gelse Ege’de bırakın gemilerimizin  geçmesini, Türkiye’ye sahillerden denize girmek için mesafe bırakmayacak.

Ama bilmiyorlar ki bugün arkasında aldıkları o büyük devler arkalarından hiç çekilmeyecek. Menfaatleri değişir değişmez namlunun kendilerine dönebileceğinin farkında değiller. İlave olarak o abileri girdikleri bir topraktan kolay kolay çekilmezler.

Yine gelelim Yanis efendiye ;

Ey Yanis efendi ;

Siz belki de atalarınızı İzmir’den denize döktüğümüz için Ege denizinde hak sahibi olduğunuzu düşünüyorsunuz fakat yanılıyorsunuz. Çünkü atalarınız yedi düvelle bir olup işgal için gelmişlerdi topraklarımıza. Atalarımız da gerekeni yapıp göndermişler, bu gün yine aynısı olsa, biz de gerekeni yaparız, emin olabilirsin.

Haçlı seferleri demişsiniz, dünya savaşı demişsiniz her fırsat bulduğunuzda, yanınızda bir destek olduğunda bize saldırmışsınız fakat bu millet size her zaman gereken cevabı vermiş.

Türk sınırına hendekler kazıyormuşsunuz. Türk korkusu iyi gelir size. Atalarınız da Türkler geliyor korkusu ile büyütmüşler çocuklarını. Türk korkusu üzerinden milliyetçilik pompalamak, safları sıklaştırmak anlaşılabilir, fakat bunları yaparken ötede oynayın, haddinizi aşmayın. Öyle Türk’lere gelin konuşalım filan demenize gerek yok Türkler bir gece ansızın gelir “uyan Yanis biz geldik” der, iki gram aklını da kaybedersin.

Size en son haddinizi Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar “ eğer Yunanistan bu savunma yatırımlarını Türkiye için yapıyorsa az, diğer ülkelerin tehdidi için yapıyorsa fazla” diyerek bildirmişti.

Cumhurbaşkanımız Efes 2022 tatbikatı sırasında size “Bir kez daha Yunanistan’ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum” diyerek son mesajını da verdi.

Ya Yanis efendi durum böyle iken komutanlarımızın seni dikkate alıp sana cevap vereceklerini düşünmüyorum. Zira komutanlarımız hayli meşguller. Libya’da, Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da önemli görevleri var. Bir yandan İha, Siha, Tiha, milli tank, milli savaş gemisi, milli füzeler, milli toplar derken milli savaş uçağımızı göklere çıkarmanın derdindeler. Bilmem anlatabildim mi Yanis efendi ! Ayağınızı denk alın, gidin az ötede oynayın. Gemileri karadan yürüterek, imparatorluğunuzu tarihe gömmüş bir milletiz, öyle hendek kazmak filan sizi kurtarmaz, kendinizi haritada büyüteçle ararsınız.

 

Yazarın Diğer Yazıları