Bekir Demirağ

FİLMİN DEVAMI İÇİN…

Bekir Demirağ

Süper Lig’de geride bıraktığımız  12. haftanın üzerinde en çok konuşulup –tartışılan mücadelesinde temsilcimiz Kayserispor  deplasmanda hem de 2-0 öne geçmesine rağmen Fenerbahçe ile 2-2 berabere kalarak 1 puana razı oldu.

Maçın  kâğıt üzerindeki favorisi elbette ki kendi saha ve seyircisi önünde oynayan ve son haftalardaki  peş peşe gelen yenilgilerle sarsılan  Fenerbahçe idi. Hafta arasında  oynanan UEFA Avrupa Ligi  maçında  Belçika temsilcisi Royal  Antwerp deplasmanında alınan farklı galibiyet ve sergilenen istekli oyun sarı- lacivertlileri ister istemez 3 puana yakın gösteriyor ve yorumcular genelde bu yönde tahmin yapıyorlardı (!)

Benim görüşüm ise ‘ Kaybetmemiz belki KOLAY , ama kazanırsak OLAY olur ?’ şeklindeydi. Bunu  karşılaşmayı izlemeye giden gazeteci meslektaşım Hakan Çiftçi’ye de söylemiştim.

Ben de karşılaşmayı  TV ekranlarından canlı izledim.

Maçın ilk  düdüğüyle birlikte ev sahibi Fenerbahçe sağlı sollu ataklarla saldırıp gol aramaya  başladı. Kayserispor  ise tipik bir deplasman takımı hüviyetinde defansını  ve orta alanını kalabalık tutuyor ve rakibine gol şansı vermemeye, ani kontrataklarla  sürpriz bir gol bulmaya  çalışıyordu.

Klasik  Hikmet Karaman taktiği …

Derken, günün en çok konuşulan ismi hakem Cüneyt Çakır sahne aldı ve 33. dakikada  kullanılan korner atışında  Kayserispor ceza sahası içinde meydana gelen olayda  VAR incelemesi sonrasında  ‘CART ‘ diye penaltı noktasını gösteriverdi (!) Tabii itirazlar sonuç vermedi . İrfan Can Kahveci ‘nin vuruşunda top yan direkten geri döndü ve ilk büyük tehlikeyi kazasız- belasız savuşturduk.

39. dakikada Kayserispor’umuz  Kolovestios’un golüyle 1-0 öne geçtiğinde tribündeki sarı – lacivertli taraftarlar da, ekran başındakiler de şaşkındı (!)

İlk yarı 1-0 Kayserispor üstünlüğüyle kapandı.

Fenerbahçe ikinci yarıya da atak girdi. Peş peşe topları direkten döndü. Bazı atakları da defansın ve kaleci Silviu  Lung’un yerinde müdahaleleriyle önlendi.

Ama o da ne ?

Maçın  61. dakikası oynanırken sağ taraftan gelişen atağımızda Emrah Başsan’ın kale önüne paralel  olarak gönderdiği derinleme pası iyi değerlendiren Gavranoviç  topa yerinde bir dokunuşla Fenerbahçe filelerini havalandırdığında Saraçoğlu Stadı’ndakiler adeta buz kesti : 0-2

Golün şaşkınlığını ilerleyen süreçte üzerinden atamayıp bocalayan ve şuursuz bir şekilde saldıran   ev sahibi ekip , ‘Yönetim istifa ‘ diye tempo tutan taraftarının da verdiği öfke dolu  tepkiyle  saldırmaya başladı. Kayserispor da  fırsat buldukça  az ama öz ani ataklarla rakip kaleyi zorluyordu.

85. dakikada Zajic ile golü bulup umutlandılar.

Kayserispor direniyor, Fenerbahçe ısrarla gol arıyordu ve uzatma dakikalarına geldik…

Uluslar arası düzeyde onlarca maç yönetmiş hakem Cüneyt Çakır işte bu dakikalarda gerçek bir EYYAMCI olduğunu göstermeye ve  tüm ikili avantajları ev sahibi lehine kullanmaya başladı.

Uzatma 5 dakika idi. İşte ne olduysa o dakikalarda oldu.

Gelişen bir Fenerbahçe atağında Ramazan Civelek’in rakibine yaptığı hareketi yine bir VAR incelemesi sonunda penaltıyla değerlendiren Cüneyt efendinin kararı uygulandı . Atışı kullanan Mesut Özil skora dengeyi getirdi  : 2-2

Favori Fenerbahçe’yi ipten alan o gol atıldığında  saatler  ne yazık ki  +9’u gösteriyordu.

Bakın değerli dostlar :

Bu maç bir kez daha gösterdi ki bizim hani o meşhur  ‘YALAN RÜZGARI’  dizisini andıran ligimiz sadece  3 BÜYÜKLER diye bilinen takımların  üzerine kurgulanmış (!)

Tabii ki dizinin devamı için yani senaryonun  kahramanları konumundaki  Anadolu tabiriyle  ‘esas oğlan’  rolündeki Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray ‘ın devre dışı kalmaması sağlanarak bu günlere gelinmiş…

Bilirsiniz filmlerde veya dizilerde ESAS OĞLAN ölürse, perde iner yani dizi veya film biter…

T.F.F. başta olmak üzere birileri bitmemesi için ellerinden gelenin fazlasını yapmışlar (!)

Siz  bir Anadolu takımının bu takımlara karşı haksız olarak verilmiş  bir penaltı veya ofsayt bir golle kazandığını hiç gördünüz mü ?

Ama ben ligimizi kuruluşundan bu yana takip eden biri olarak inanın hiç ama hiç görmedim !.

Onlar kimi haklı- kimi haksız hep kazandı. Dizi aynen devam etti. Van gitti-  Hatay geldi. Aydın gitti, Yozgat gitti  başkaları geldi ama sonuçta olan hep gariban figüranlara yani Anadolu takımlarına oldu. Kimi taa alt liglere indi, kimi tarihin ‘TOZLU SAYFALARINA’  gömüldü (!)

Aynen Kayseri Erciyesspor örneğinde olduğu gibi ?

Ligimizin ESAS OĞLANLARI  ise bu maçtaki örneğini gördüğünüz Cüneyt Çakır gibi  EYYAMCI hakemlerin desteğiyle hep ayakta kaldı. Şampiyonluklar kazandı, kupalar kaldırdı ve bu günlere kadar geldiler.

Şahsi görüşüm, bizdeki bu zihniyet devam ettiği sürece futbolda tüm Uluslar arası turnuvaları ancak TV ekranlarından izlemeye mahkumuz ve arpa boyu ilerleyemeyiz ?

Özet olarak :

Hafta tam bir hakemlik faciasıyla geride kaldı. 2-2 biten maç sonrasında Hikmet Karaman’ın   tepkisi ve  sorduğu  ‘ Aynı durum Kayserispor için geçerli olsaydı, acaba hakem penaltıyı verirmiydi ?’  soru  sonuna kadarHAKLI  !!!

Vermez, veremezdi…

Çünkü  ; Ağalar öyle istemiş ve tabii ki  senaryo aynen uygulanmıştı  ?

 

Yazarın Diğer Yazıları