(VİDEO HABER) Kayserili Alman aşısından yana

Türkiye'de geçen haftadan bu yana Çin aşısı Coronavac ile Alman aşısı olarak bilinen BionTech'in uygulaması yapılmaya başlandı. Kayserili ise Alman aşısı BionTech'ten yana görüş beyan etti.

(VİDEO HABER) Kayserili Alman aşısından yana

KAYSERİ'DE 290 BİN 269 KİŞİ AŞILANDI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de aşı yapılan kişi sayısı 16 milyon 722 bin 90'a ulaştı. Bunlardan 9 milyon 583 bin 17'sine ilk doz, 7 milyon 139 bin 73'üne de ikinci doz uygulandı. Kayseri'de ise bugüne kadar, 290 bin 269 kişi aşılandı. Bunlardan 163 bin 809'una ilk doz, 126 bin 460'sına ise ikinci doz uygulaması yapıldı.

TÜRKİYE'DE İKİ AŞI UYGULANIYOR

Türkiye'de; 2 Nisan'da ilk partisi gelen ve önümüzdeki günlerde devamı gelecek olan son partiyle doz miktarı 4 buçuk milyona ulaşacak Pfizer firmasına ait BionTech aşısı ile birlikte, Aralık ayından bu yana uygulanan ve Çin aşısı Coronavac'ın uygulaması yapılıyor.

UZMANLAR: "HANGİSİ OLURSA OLSUN UYGULANMALI"

Vatandaş e-devlet ya da e-nabız uygulaması üzerinden Kovid-19 aşısı için randevu alabildiği gibi hangi aşıyı olacağı konusunda da tercihte bulunabiliyor. Bazı vatandaşlar her ne kadar hangi aşıyı olacağı konusunda kafa karışıklığı yaşasa da, kendilerine mikrofon uzattığımız Kayserili vatandaş, Alman aşısı BionTech'ten yana görüş beyan etti. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Kayseri Tabip Odası Aşı Kurulu üyeleri ise hangi aşı olursa olsun uygulanmasından yana olduğunu ifade etti.

VATANDAŞTAN 'KAYSERİ'DE AŞI YOK' İDDİASI

Öte yandan Kayseri'de mikrofon uzattığımız vatandaşlar, e-nabız sistemi üzerinden aşı randevusu alsalar da, randevu aldıkları sağlık birimine gittikleri zaman, aşı olmadığı gerekçesiyle geri gönderildiklerini iddia etti. Vatandaşlar, sağlık personelinin, aşı geldiği zaman kendilerine tekrar haber vereceğini söyledi.

SOKAK NE DİYOR?

"KAFAMIZDA SORU İŞARETLERİ VAR"

Mahmut Kılınç: "Çin aşısı yaptırdım. Alman aşısı sonradan geldi ülkemize ama geldikten sonra kafa karışıklığı yaşamadım. Çünkü daha öncesinden kafamız karışık. İzlenen bu sağlık politikaları insanlara inandırıcı gelmiyor. Bir taraftan aşı var deniyor ama mesela randevu alan arkadaşlarımız aşı olmaya gittiklerinde geri gönderiliyor. İkincisi de Coronavac'ın etkisi yüzde 50, BionTech'in ise yüzde 90. Ondan neden alınmadı da, bundan alındı. Kafamızda bu soru işaretleri var. Dünya tıbbının uygun görüldüğü aşı gelmesi lazım ülkemize. Ülkemiz bunu hak etmiyor."

"ALMAN MALI GİBİ AŞISI DA KALİTELİ OLUR"

Ahmet Özdoğan: "60 yaşındayım ve aşı yaptırdım. Çin aşısı yaptırdım ama kafam karışık değil. Korusun da, hangisi olursa olsun önemli değil. Ama tabi Alman aşısı olsaydı daha iyiydi. Çünkü Alman malı her yerde kaliteyi simgeler. Yan etki olarak kısa süreli ağız tadımda biraz değişiklik oldu. İnsanların yaşadığı kafa karışıklığı, söz verilen oranda aşının gelmemesinden kaynaklanıyorÖrneğin dün arkadaşlarımız e-devletten randevu almalarına rağmen, sağlık ocaklarından, hastanelerden, aşı olmadığı gerekçesiyle geri gönderildiler. Olduğu zaman size haber vereceğiz demişler."

"BİZİ DENEK OLARAK KULLANIYORLAR"

Gülay Kahraman: "Aşı yaptırmadım, bu gidişle de olmayacak gibi. Aşı nerede, var mı ki? Yaşı gelenler bile olmuyor, birincisini olsalar ikincisini olmuyorlar. Kasım-Aralık sonunda diyorlardı, Mart ayı bile geçti. Şimdi Mayıs diyorlar. Gelsin de, hangisi olursa olsun onu tercih edeceğim. Ama tercih şansım olsa BionTech'i tercih ederdim. Çünkü Çin aşısının üçüncü fazı tamamlanmamış, bizi kobay olarak kullanıyorlar, bizim üzerimizde değerlendirme yapıyorlar. Ona da evet diyoruz ama hani nerede, o da yok."

"ALMAN AŞISI DAHA İYİ KORUYOR"

Tülin Mutlu: "Yaşımdan dolayı henüz aşı yaptırmadım. Ama Alman aşısını tercih ederim. Koruyuculuk oranının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Aşı olanağım olsa Çin aşısı da olsa Alman aşısı da olsa yaptırırım. İnsanların neden kafalarının karıştığını anlamıyorum, zararlı olacağını mı düşünüyorlar? Ben zararlı olacağını düşünmüyorum. Hangisi gelirse ondan yaptırırım, belki Alman aşısının koruyuculuk oranı daha yüksektir."

"KAFA KARIŞIKLIĞI NORMAL AMA SAĞLIKLI DEĞİL"

Ersan Sarıkaya: "Henüz aşı olmadım. Uzun süre aşıya güvenmedim, güvenmiyorum. Örneğin, şimdi deniliyor ki 3-4 ay sonra orijinal virüs yerini mutant virüse bırakacak. O zaman bu aşıların ne anlamı olacak? İkincisi, bugün MHRS'den aşı randevusu aldım. Ancak aşı için giden tüm dostlara aşı yok denildiğini biliyorum. Ama BionTech'i tercih ederim. Çin aşısının yapıldığı şirketle ilgili olumsuz görüşler var ve iki Türk kökenli bilim insanlarının yetkinliklerine güveniyorum. İnsanların kafa karışıklığı yaşaması normal çünkü artık birçok şeye güvenini yitirdi. Ayrıca aşı uygulama süreçleri tarihte uzun zaman alan süreçler ama bu aşı oldu bittiye getirildi. Bunlardan dolayı kafa karışıklığını normal buluyorum ama sağlıklı bulmuyorum tabi ki. Keşke olmasa."

UZMAN GÖRÜŞÜ:

İKİ AŞI DA ÖLÜ VİRÜSTEN

Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz, Kayseri Tabip Odası Aşı Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Benhur Çetin, hangi aşı olursa olsun uygulanması gerektiği önerisinde bulundu. Çetin, her iki aşıya dair şu bilgileri verdi:

"BİONTECH MUTANT VİRÜSLERE KARŞI DAHA ETKİLİ"

"İki aşı da aynı hastalığa karşı korumakla birlikte üretim ve etki mekanizmaları farklı. İki aşının içinde de canlı virüs yok ve bağışıklık sistemimizi uyararak vücudun immün sisteminin eğitilmesini ve virüsün kendisiyle karşılaştığımızda imha edilmesini sağlıyor. Mikrobun canlı hali bulunmadığından dolayı iki aşı da güvenli. Ancak BionTech aşısının mutant virüslere karşı daha etkili olduğu gösterildi. Coronavac aşısı bunun yanı sıra mutant virüslere karşı daha az etkili ama yine de koruyucu. Dolayısıyla yurttaşlarımız imkan olduğu takdirde en kısa zamanda, hangisi olursa olsun aşı yaptırmalılar."

"60 YAŞ ÜSTÜNDE BİONTECH TERCİH EDİLEBİLİR"

Ayrıca, BionTech'in 60 yaş üstünde etkinliğinin gayet iyi olduğu gösterildi, 60 yaş üstü vatandaşlarımıza BionTech tercih etmelerini öneririm. Ancak şu bilinmelidir ki; birinci dozu olduktan sonra hastalıktan koruduğu anlamına gelmez, iki doz tamamlandıktan sonraki ikinci haftadan itibaren koruyuculuk başlıyor. Tam koruma için iki dozun da olması gerekiyor.

"TEDARİK AÇISINDAN BİONTECH SIKINTILI"

Öte yandan aşı tedariği açısından BionTech aşısının doz sayısı herkesin isteğini karşılayacak düzeyde değil. Dolayısıyla kısa süre sonra bitmiş olacak, o esnada ülkemize yeni bir aşı gelmezse ya da yerli aşılarımızla ilgili bir gelişme olmazsa Coronavac aşısıyla aşılama programına devam edilecek."

"SAĞLIKÇILAR DA CORONAVAC İLE AŞILANDI"

Vatandaşın, Coronavac'ın güvenilirliği ile ilgili kafa karışıklığı yaşamaması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Sağlıkçılar Coronavac aşısıyla aşılandı. Aşı olanlardan ağır hasta olup da yatan ya da hayatını kaybeden duymadık. Bu da çok güzel bir haber. Aşı yüzde 100 koruma sağlamıyor ama en azından hastalanan bireylerin hastalığı hafif atlatmasını sağlıyor ve en önemlisi de yoğun bakım yatışlarının ve hastanın hayatını kaybetmesinin önüne geçiyor." dedi.

"KOMPLOLARI DOĞRULAYAN BİR BİLGİ YOK"

Vatandaşta kafa karışıklığına neden olan bazı komplo teorilerini doğrulayan herhangi bir bilginin söz konusu olmadığının altını çizen Çetin, "Örneğin, Oxford aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle birçok ülkede inceleme altında ve belli bir yaşın üzerinde bu aşılama durduruldu. Zaten, bir problem çıkarsa bu durum hemen tespit ediliyor ve gerekli uygulamalar yapılıyor, gerekirse aşılama durduruluyor ve aşı piyasadan çekiliyor. BionTech ya da Coronavac ile ilgili de bir problem ortaya çıkarsa anında önlem alınarak gerekirse aşılama durdurulur. Ancak şu ana kadar aşılamanın askıya alınmasını gerektirecek bir durum görülmedi." diye konuştu.

KISA SÜREDE DAHA FAZLA GÖNÜLLÜYE UYGULANDI

Kovid-19 aşısının, daha önceki aşılara göre daha kısa sürede yapılmasının, güvenilirliğini zedeleyecek bir durum olmadığını vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

"Olağanüstü koşullarda olağanüstü adımlar atmak zorundasınız. Normalde bir hastalığa karşı aşı geliştirme çalışması daha uzun sürerken, Kovid 19 da bu süreç azaldı. Ancak bu, çalışmanın bilim dışı olduğunun göstergesi değil. Eskiden, o uzun süren aşı çalışmalarında 1000, 5000 kişi üzerinden yapılan uygulamalardaki veriler topluma sunulurken, Kovid-19'da süre kısalmasına rağmen, 100 binlerle ifade ettiğimiz gönüllülere uygulama yapıldığını ve buna dair verilerin topluma sunulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yan etki, koruyuculuk ve etkinlik anlamında şimdiye kadar gördüğümüz aşı çalışmalarına oranla, Kovid-19 aşısı katbekat daha fazla kişide test edildi."

"MADEM VİRÜS YOK, O KADAR İNSAN NEDEN ÖLDÜ?"

Komplo teorilerine karşı vatandaşı uyaran Çetin, "Bu komplo teorilerine inananlar bir yana, bunları çeşitli kitle iletişim araçlarıyla yaygınlaştıranlara inanamıyorum. Brezilya'da ve bazı ülkelerde yoğun bakımlar kapalı, binlerce insan ölüyor, ülkemizde daha önceki yıllarda sağlık çalışanlar hayatını kaybetmezken bir yıl içinde 300'ün üzerinde meslektaşımız hayatını kaybetmiş. Bu kadar gerçek önümüzdeyken; insanlar ölürken, yoğun bakımlar her gün kapasitesini aşıyorken, binlerce bilim insanı bu konuda çalışma yapıyorken, bizim ülkemizdeki bilim insanları bu virüsü kaboratuvar ortamında izole edip gösterirken; bu kadar bilim insanı kandırılmış oluyor ve birkaç kişi büyük oyunu görüp dünyayı uyandırıyor. Bunlar tamamen safsata ve insan aklıyla dalga geçiyorlar." ifadelerini kullandı.

Selma Kara - Muhammed Kösedağ