Kayseri'nin korkulu rüyası yine ortaya çıktı!

Geride bıraktığımız birkaç gün içinde artan soğuklarla vatandaşlar evlerinde yakıt miktarını da çoğalttı. Ancak Kayseri'de soba kullanan evler için uzmanlardan uyarı geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'nin korkulu rüyası yine ortaya çıktı!

Havaların bir anda soğumasıyla birlikte evlerde kullanılan yakıt miktarı da çoğaldı. Doğalgaz kullanan vatandaşlar dereceleri artırırken soba kullanan vatandaşlar da sobalarına kömür atarak ısının ömrünü çoğaltmanın yollarını arıyor. Ancak korkulu rüya için uzmanlardan uyarı geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Kayseri'nin korkulu rüyası yine ortaya çıktı!

Baharın gelmesini beklerken Kayserililer bir anda yağan karın etkisiyle neye uğradığını şaşırdı. Soba kullanan evler için ise uyarılar gecikmedi.

Uzmanlar soba kurulumu, baca temizliği, kömür atımı ve havalandırma konularında dikkat edilmesi gereken noktaları sürekli paylaşırken artan soğuklarla birlikte kullanımın çoğaldığı bugünlerde hayati tehlikelere de dikkat çekiyor.

Uzmanlar vatandaşların bu noktada sağlıklı ve güvenli bir kış geçirmesi için uyarılara kulak vermesini istiyor.

Soba zehirlenmesi (karbonmonoksit zehirlenmesi) nedir?

Soba zehirlenmesi, sobadan sızan karbonmonoksit gazının solunması sonucu meydana gelen bir zehirlenme çeşididir. Karbonmonoksit, renksiz, tatsız, kokusuz ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve oksijen alımını engeller. Bu nedenle, soba kullanırken aşağıdaki önlemlere dikkat etmek hayati önem taşımaktadır.

Soba satın alırken TSE belgeli ve yanma verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir.

Soba kurmadan önce bacalar temizlenmeli ve rüzgârın yönünü ayarlamak için bacaya şapka takılmalıdır.

Soba duvardan en az 50 santimetre uzağa kurulmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılmalıdır.

Soba üstüne veya yanına yanıcı madde konulmamalıdır.