Kar için tarih verildi! El Nino soğukları geliyor...

Kar için tarih verildi! El Nino soğukları geliyor...Yaz ayları Kayseri'de bu yıl sıcak ve kurak geçerken sonbahar hava sıcaklıklarının düşmesiyle kendini göstermeye başladı. Uzmanlar ise El Nino soğukları için uyarıda bulundu. İklim bilimciler 2024 kışının sert ve yağışlı geçeceği konusunda hemfikir... Peki ilk kar ne zaman yağacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Kar için tarih verildi! El Nino soğukları geliyor...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kar için tarih verildi! El Nino soğukları geliyor...Yaz ayları Kayseri'de bu yıl sıcak ve kurak geçerken sonbahar hava sıcaklıklarının düşmesiyle kendini göstermeye başladı. Uzmanlar ise El Nino soğukları için uyarıda bulundu. 2024 kışının sert ve yağışlı geçeceği konusunda hemfikir olan hava tahmin uzmanları ve iklim bilimciler Türkiye'ye düşecek ilk kar için tarih verdi. 

Kış ayları öncesi Kayseri'de gök gürültülü sağanak yağışlar etkisini göstermeye başladı. Meteorolojik verileri değerlendiren uzmanlar bu kış El Nino hava akımının da etkili olacağına dikkat çekti.

TRT Haber'e konuşan  Afyonkocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, meteorolojik verikere dayanarak önümüzde bizleri bekleyen kış mevsimi için şunları söyledi: "El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyen Bozyurt, “Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Kasım ayından itibaren sonbahar ve kışım bol yağışlı ve soğuk olacağını öngören Bozyurt; "Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim" şeklinde analizini açıkladı.

15-20 Ekim tarihine dikkat çeken Bozyurt, Ekim ayında kardan ziyade yağış beklediğini ifade etti.

Yılın ilk karı Kayseri'de ne zaman yağacak?

Balkanlar üzerinden gelecek olan sistem soğuk ve yağışlı olacak gibi duruyor diye konuşan Özyurt, yurdun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı beklediğini belirtti.

Ekim'in 27-29’unda yine kuzeyden ciddi bir sistem beklediğini ifade eden uzman, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalacağını vurgularken, "İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum. 7-10 Kasım arasında yine çok ciddi bir soğuk hava kütlesi bekliyorum” diyerek soğuk hava sisteminin kar yağışı getirebileceğini söyledi.

Kar yağışının ardından pastırma yazı gelebilir

İklim bilimci Bozyurt 11 Kasım gibi yine bir yüksek basınç geleceğini 1 hafta ila 10 gün mevsim normalleri civarında veya biraz da mevsim normalinin üzerine çıkacak bir hava sıcaklığı olabileceğini buna halk arasında pastırma yazı adının verildiğini aktardı.

Uzun bir pastırma yazı beklemediğini de ekleyen Özyurt; "Pastırma yazları genelde 2-3 hafta sürer. Ama bu yıl ben çok uzun sürmesini beklemiyorum. Yani bir hafta 10 gün kadar olacak gibi görünüyor" dedi.