İşte Türk futbolunun kurtuluş reçetesi!

Süper Lig'deki birçok kulüp borç batağına saplanırken, Kayserispor'un da durumu, iç açıcı değil. Türk futbolunun kurtuluşu altyapıdan geçiyor. Belli bir döneme damgasını vuran Erciyesspor'un tamamı yerli oyunculardan oluşuyordu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde...

İşte Türk futbolunun kurtuluş reçetesi!

Süper Lig’de birçok kulüp, borç batağıyla karşı karşıya kalıyor. Bu kulüplerin arasında Kayserispor da bulunuyor. Özellikle yabancı futbolcuların çokluğu bu borçların artmasında en büyük sebep olarak dikkat çekiyor. Gereksiz transferler, kalitesiz ve yüksek maliyetli futbolcular, yabancı oyuncuların Dolar ya da Euro üzerinden anlaşılması borçları katlayarak büyütüyor. Süper Lig’de yayıncı kuruluşun verdiği para, mevcut oyuncuların maaşlarını dahi karşılayamaz duruma geldi. Galibiyet başına 2 Milyon 4070 Bin TL takımlar galibiyet parası alırken, beraberlik durumunda da bu paranın yarısını alıyorlar. TFF’den gelen paraların azlığı birçok kulübü zora sokuyor. Haliyle kulübe gelen para ile maliyet arasındaki uçurum, Kayserispor gibi birçok kulübü de borç batağına sürüklüyor.

İşte Türk futbolunun kurtuluş reçetesi!

Hacılar Erciyesspor’un tamamı yerli oyunculardan kuruluydu

Kayseri Erciyesspor’un, mevcut kadrosundaki futbolcuların büyük oranda Kayserili olmaları, bunun yanı sıra diğer oyuncuların da yine Türk olması başarıyı da beraberinde getiriyordu. Bir zamanlar tamamı yerli olan Erciyesspor, üst üste aldığı başarılarla Süper Lig’e kadar yükselmişti. Kayserili teknik direktörlerin de büyük çabasıyla altyapıya verilen önem yıllar sonra hem maddi hem de manevi olarak Kayseri futbolunu yukarılara taşımıştı. Erciyesspor, hem tesis, hem altyapı hem de aldığı başarılarla Türkiye’de rol model olmuştu. 2000-2001 Sezonu Hacılar Erciyesspor, teknik direktör Mehmet Bulut ile büyük bir başarı hikayesi yazmıştı. Aldığı başarılı sonuçlarla bu işin sadece parayla olmadığı kanıtlayan bu jenerasyonda görünmeyen yüzlerce gizli kahraman da bulunuyordu.

İşte Türk futbolunun kurtuluş reçetesi!

Kayserispor'un kurtuluşu altyapıdan geçiyor

Malzemecisinden, çaycısına, masöründen top toplayana kadar yerli ve Milli anlayışla hareket eden Erciyesspor’da 2000-2001 futbol sezonunda şu oyuncular forma giyiyordu: Ayaktakiler: Cengiz Balcıoğlu, Alper Doğan, Sezgin Karakaya, Abidin Çakmak, Seyit İçgül, Erdinç Yavuz. Oturanlar: Halim Karaköse, Gökhan Gündüz, Ertuğrul Arslan, Selçuk Pekel, Özgür Nasuh.

Bu oyuncular arasında Adibin Çakmak, Halim Karaköse, Ertuğrul Arslan ve Özgür Nasuh Kayseri değildi. Türk futbolunun yeniden ayağa kalkması için altyapının önemi yıllar sonra yeniden gözler önüne serildi. Kulüpler, kalitesiz ve maliyeti yüksek yabancı oyunculardan kurtulmadığı taktirde, borçların katlanarak büyüyeceği gün gibi ortada. Bu durum da gösteriyor ki, Kayserispor'un kurtuluşu altyapıdan geçiyor. Sezon içinde birkaç maç dışında oynamayan futbolcular bile 450-650 Bin Euro para alıyor.