'İktidar çiftçiyi kaderine terk etti'

İktidar tarafından uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin krediye mahkûm edildiğini savunan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Tarım ve Orman Bakanlığı'na yanıtlaması istemiyle, çiftçilerin ekonomik durumuna ilişkin soru önergesi verdi.

'İktidar çiftçiyi kaderine terk etti'

Çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Ataş, pandemi süreci ve değişen iklim koşullarının, tarım üretiminin önemini bir kez daha ortaya koymasına rağmen, çiftçinin yanlış tarım politikaları nedeniyle borçlu hale getirildiğini söyledi.

Ataş, "Döviz kurlarının yükselmesinin sonucunda tohum, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artmaktadır. Akaryakıt, elektrik ve sulamaya peş peşe gelen zamlar üretim maliyetlerini yükseltmiştir. Bu durum zarar etme pahasına üretim yapmaya çalışan çiftçimizi daha da çıkmaza sokmuştur. Artan üretim maliyetleri karşısında borçlanarak üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimiz, bu zor günlerde bir de kuraklık ile mücadele etmektedir. Çiftçi kaderine terk edilmiştir." dedi.

Ataş, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bazı sorular yöneltti. Ataş, şunları sordu:

Tarımsal üretimden vazgeçen çiftçilerimizi, tekrardan üretime döndürmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Tarımsal üretimde artan maliyetleri düşürmeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasına ve uygulanan haciz işlemlerinin durdurulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin sulama birliklerine ve elektrik firmalarına olan borçlarına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kuraklık mağduru çiftçilerimizin olduğu bölgeleri tabi afet bölgesi ilan edip; parsel bazlı destek verilmesi, bir yıl asgari ücret ve BAĞ-KUR primleri ödenmesi gibi çözümlerle mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir planlama yapılmakta mıdır? Kuraklıkla mücadele kapsamında hangi projeler yapılmaktadır? Kuraklıktan zarar gören ve TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimizin, TARSİM sigorta kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayserili çiftçiler her sene zirai don ve kuraklık ile mücadele etmektedir. Bu kapsamda birçok mağduriyet yaşamaktadır. Kayserili çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayseri’de çiftçilerimizin kuraklıkla mücadele ettiği bu günlerde, sulu tarımın önemi daha iyi anlaşılmıştır.  Kayseri’de yapımına devam edilen sulama projeleri hangi aşamadadır ve bu projeler ne zaman bitirilecektir? Kayseri’de yapımı düşünülen yeni sulama projesi var mıdır?

>>Kurumsal Haber