Vali Günaydın: Üç kez maske takmayan pazarcı esnafı pazara süresiz alınmayacak

Haber-Foto: Şeref KAHRAMAN, Ekrem NAZLI - KAYSERİ Valisi Şehmus Günaydın, korona virüs ile mücadele kapsamında yapılan denetim öncesi, 'Maalesef geçen hafta yaptığımız çalışmalarda pazarcı esnafının bir kısmının maske takmadığını tespit ettik. Bundan sonra pazarlarda maske takmadığı tespit edilen pazarcı esnafı birinci seferde bir kereliğine mahsus, ikinci maske takmama ihlalinde 3 hafta pazara alınmama, üçüncü maske ihlalinde de o pazarcı arkadaşımız hakkında süresiz pazara alınmama kararı verilecek' dedi.

Vali Günaydın: Üç kez maske takmayan pazarcı esnafı pazara süresiz alınmayacak

İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine 'Covid-19 tedbirleri denetimi' konulu genelge doğrultusunda Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kentte korona virüs denetimi yaptı.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın denetimler öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçen hafta altını çizerek şunu ifade etmiştik. Kayserimiz için korona virüsteki risk devam ediyor. Bizim bu riski ortadan kaldırmak için daha fazla çalışmamız, daha fazla gayret göstermemiz, maske, mesafe, temizlik kurallarına hassasiyetle uymamız gerektiğini vurgulamıştık.  Sağlık Müdürlüklerimizin ortaya koyduğu raporlar doğrultusunda istemeyerek de olsa bazı işletmecilerimize 15 gün faaliyetlerine ara verme kararı vermiştik. Yarın 15 günlük süre doluyor, biz dün yine sahadaydık, vatandaşlarımızın önemli kısmı maske takmaya özen gösteriyor, maalesef bazı işletmelerimizde kurallara uyulmadığını maalesef tespit ediyoruz, cezai işlemler yapıyoruz. Bu cezai işlemlerin iki türlüsü var, birincisi idari para cezası, ikincisi ihlal yapanlara savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bunların hapis cezası türüne göre 2 aydan 1 yıl, 3 aydan 2 yıla kadar oluyor” dedi.

Bu hafta ilçe hıfzıssıhha kurullarının önemli kararlar aldığını ifade eden Günaydın, şunları söyledi: “En önemlisi de risk kaynaklarımızdan bir tanesi pazarlardır. Pazarlara gerek tebdili kıyafet, gerekse açıktan denetim yapıyoruz. Denetimlerde de ihlalleri tespit ettiğimizde cezai işlemi uyguluyoruz. Tebdili kıyafetle denetim yapan ekibimizin yaptığı çalışmalarda Kocasinan ve Melikgazi’de bir pazarı seyretme kararı aldık. Yani pazarın yarısı bir hafta gelecek, diğer yarısı daha sonraki hafta gelecek. Böyle devam ederse bazı pazarları da süresiz kapatmayı değerlendirebiliriz. Vatandaşlarımızın, pazarcılarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir. Maalesef geçen hafta yaptığımız çalışmalarda pazarcı esnafının bir kısmının maske takmadığını tespit ettik. İlçe Hıfzıssıhha Kurullarımız bu konuda kararlar aldı. Bundan sonra pazarlarda maske takmadığı tespit edilen pazarcı esnafı birinci seferde bir kereliğine mahsus pazara alınmama kararı verdiler, ikinci maske takmama ihlalinde 3 hafta pazara alınmama, üçüncü maske ihlalinde de o pazarcı arkadaşımız hakkında süresiz pazara alınmama kararı alınıyor. Hepimizin kurallara uymasını bekliyoruz.”

Denetimlerde Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç tarafından Kocasinan ilçesi Sahabiye Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı Kurşunlu Parkı, Düven önü ve Bankalar Caddesi ile tarihi Kayseri Kalesi çevresindeki esnaf ve vatandaşlar maske, mesafe ve temizlik konusunda uyarıldı.

Denetimlere bütün kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve muhtarlar da görev alarak vatandaşları bilgilendirdi.