Ramazan ayı bağımlılar için iyi bir fırsat

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, bağımlılıklardan kurtulmada Ramazan ayının değerlendirilmesi gereken bir fırsat olabileceğini söyledi.

Ramazan ayı bağımlılar için iyi bir fırsat

Oruç tutmanın kişinin alışkanlıklarını değiştiren bir ibadet olduğuna belirten Ay, “Oruç bir ibadet. Sadece ibadet amacıyla gerçekleştirilmeli. Ancak, bununla birlikte oruç tutmanın kişinin alışkanlarını değiştiren, sabrı öğreten, arzu ve ihtiyaçlarına karşı kendimizi frenleyebildiğimiz bir yönü var. Yani değiştirilmesi zor olan yemek yeme, uyku gibi alışkanlıklarımızı değiştirdiğimiz süreci yaşıyoruz. Üstelik bunu kısa bir süreliğine değil 1 ay boyunca yapıyoruz.” dedi.

ORUÇ TUTMAK GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR

Davranış değişikliklerinin bağımlılıktan kurtulabilmeye ciddi bir destek olduğunu ifade eden Bilal Ay, Ramazan 'ın da bu bakımdan iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ay, “İster sigara ister alkol ister uyuşturucu olsun, güçleri farklı olmakla birlikte, bağımlılık özü itibariyle aynı şekilde meydana gelir. Biz Ramazan ayında sigarayı bırakanları biliyoruz. 1 ay boyunca alkol tüketmeyenleri de biliyoruz. Uyuşturucuyu bırakmak için de, oruç tutmak, güçlü bir başlangıç olabilir. Çünkü, zihinsel süreçler oruç ile birlikte farklı kodlanıyor. İrade ortaya konuluyor ve değişim yaşanıyor.” diye konuştu.

1 AYLIK DEĞİŞİM ÖNEMLİ FIRSATTIR

Sadece bir aylık bir aranın bağımlılıktan kurtulmak için yeterli olmayacağını da belirten Bilal Ay, “Bir aylık bir değişim önemli bir fırsattır. Büyük bir adımdır ancak yeterli değildir. Kişiler bayramla birlikte ‘nasıl olsa artık bağımlı değilim’ düşüncesi ile eski alışkanlıklarına geri dönmemeliler. Başlattıkları özgürlük yolunu sonuna dek sürdürmeliler. Tabii her durum için şunu da unutmamak ihtiyaç halinde uzmanlardan mutlaka destek almak gerekiyor. İster yola çıkarken ister yolun ortasında ya da sonunda farketmez." ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber