'KAYSERİ 'DE 3. PARTİYİZ '

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Önder Narin ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Önder Narin, ülke genelinde yapılan anketlerde oylarının yüzde 18 olduğunu ve bütün kararsız seçmenin de sandıkta kendileri lehine oy kullanacağını savundu. 1991 yılı seçimlerinde Refah Partisi'nin yakaladığı ruhu şimdi kendi üzerlerinde hissettiklerini söyleyen Narin, '.2002'deki AK Parti rüzgârı şu anda Yeniden Refah Partisi rüzgârında var' dedi.

 'KAYSERİ 'DE 3. PARTİYİZ '

Milli görüş düşüncesinin benimsemiş Saadet Partisi ve AK Parti varken, neden Yeniden Refah Partisi’ndesiniz?

Milli görüş ideolojisini tam olarak benimseyen tek parti olduğu için, bu ülkenin ruhu olduğu için, başka alternatifi olmadığı için, kurtuluşun sadece Yeniden Refah Partisi 'nde olduğu için, Doktor Fatih Erbakan isminin ‘Erbakan’ olması hasebiyle;  hocamız Necmettin Erbakan’ın oğlu olup onun düsturuna sahip olduğu için, rahliye tedrisatında iyi bir şekilde yetişmiş olduğu için bu partideyim. Bana göre bu vatanı, milleti kurtaracak tek kişi, tek lider Fatih Erbakan 'dır.

Necmettin Erbakan’ın siyasi dili herkes tarafından takdir edilir. Fatih Erbakan’ın açıklamaları şu anki siyasi konjonktürde anlamlı geliyor insanlara…

Partimiz ve Fatih Erbakan şu anda Türkiye 'nin tek doğru söyleyen ve doğru şekilde yön çizen tek lideridir. Bizim insanımız siyasetçi aramıyor, bir lider arıyor. Kendisine bir lider aradığı için lider sıfatları da sadece Fatih Erbakan 'da olduğu için millet doğruyu görmeye başladı ve en büyük avantajı ve en büyük farkı da Fatih Erbakan 'ın şudur. Türkiye 'de 127 tane parti var. Ama iktidara aday sadece 3-4 tane parti var. Biz bu iddiamızla yola çıkarken sadece bir düsturumuz  vardı. Siyasete nezaket, siyasete üslup getirmek. Erbakan Hoca 'nın siyasette yapmış olduğu zarafetli çalışmalarını ve terbiyeli, üsluplu bir siyaset yapması herkes tarafından takdir edilirdi. Oğlu Fatih Erbakan’ın da bizlere, teşkilatlara tembih ettiği şudur:  Doğruya doğru, eğriye eğri. ‘Siyah ama’ diye bir tabiri kabul etmedi. Dedi ki benim teşkilatlarımda doğruysa doğru, yanlışsa yanlış. Doğru kim tarafından yapıldıysa doğru, yanlış da babamın oğlu da olsa,  Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı olarak ben de olsam yanlışa yanlış diyeceksiniz dedi. Peygamber üslubuyla bizim kendi düsturumuzda Hazreti Ali adaletiyle yola çıktı.

O zaman partinizin en büyük amacı dürüstlük diyebilir miyiz?

Yaklaşık 40 yıldır Milli Görüş çizgisinde devam ediyor partimiz ama biz ikinci 40 yılda diyoruz ki buğdayı başağa, yeniden tohumu topraklara ektik. Bu Türk topraklarında bereket vardır. Bunu son günlerde görüyoruz ki hilal ve başağın bereketi neden lazım? Dolayısıyla ekilmedi, biçilmedi, yapılmadı, edilmedi. Nadasa bırakıldı bütün topraklar. Biz de hilal ve başakla bu tohumları yeşertip Yeniden Refah Partisi çatısı altında tüm Türkiye 'yi refaha kavuşturup tekrar güneşi doğdurup herkesin cebini doldurmak için yola çıktık. Bu şekilde de hiçbir zaman karşımızda kim olursa olsun doğruyu söylemekten vazgeçmiyoruz. Ama karşımızda yanlış birisi varsa da onun karşısında kendi teşkilatlarımız da olsa durmaktan da geri kalmıyoruz. Çünkü artık bu ülkenin bir nefes almaya ihtiyacı var. Dürüstlüğe, adalete ihtiyacı var.

Fatih Erbakan’ın Koronavirüs aşısı ve pandemi sürecinde “aşı karşıtı” söylemleri nasıl değerlendirildi?

Özellikle aşı konusunda söylediklerimiz nedeniyle bizlere ulusal medyada yer verilmiyor. Hatta bizi kanallara yarım milyonlar verilmiş. Çünkü milyonlarca insan dinlediği zaman Fatih Erbakan 'ı; diyecek ki evet ya bu adam doğru söylüyor. O zaman iktidardaki ve muhalefetteki partilerin koltukları gidecek. Bunların hegemonyaları bitecek. Bu bizim için çok sorun değil. Çünkü geliyor gelmekte olan diyoruz. Biz sosyal medyada çok etkiniz. Türkiye 'de ilk defa bir siyasi partinin Facebook sayfası Amerika menşeli bir firma tarafından kapatıldı. Dolayısıyla biz bundan da memnunuz. Çünkü demek ki doğru işler yapıyoruz. Vatandaşa doğru mesajlar veriyoruz.

Pandemi ile ilgili söylemleriniz çok tartışıldı…

Bizim pandemi konusunda yapmış olduğumuz açıklamaların tamamına bakıldığında; pandeminin başından bugüne kadar bizim savunduğumuz her şeyin şu anda yapıldığını görüyoruz. Bizler her aşının değil koronavirüs aşısının karşıtıyız. Çünkü aşının kanıtlanabilir bir şifa özelliği yok.  Şimdi siz 2 dozda bitecek dediğiniz aşıyı 9. doza getirip hala diyorsunuz ki milletimizin vücuduna bunu enjekte etmemiz lazım. Bu nasıl bir şifadır? Aşı dediğimiz sistem ya 2 sefer ya 1 sefer vurulduğu zaman deva olur. Daha niye bunun üstüne gidiyoruz? Şu anda üzeri kapatılmaya başlandı farkındaysanız. Pandemiyi unutturmaya çalışıyorlar. Bitti. Çünkü yapılan hataların tamamı milletimize mal oldu.

Partinizin şu anki siyasi arenada yerini nasıl betimlersiniz?

1991 yılındaki seçimlerde yüzde sıfır nokta bilmem kaç oy oranından bahsediyorlardı? Kayseri 'de 7-0 milletvekilliğini almıştık biz. Şimdi biz diyoruz ki tarih tekerrürden ibarettir. Herkes ruh ararken biz 1991 ruhunu yükledik Refah Partisi 'ne. Ve diyoruz ki 1991 yılındaki seçim tarifi yeniden Kayseri 'de ve Türkiye satında devam ediyor. Çünkü o zamanlar sosyal mecralar yoktu. Ama şu anda konuştuğunuz bir kelime dakikalar içerisinde milyonlarca kişiye ulaşabiliyor.

Ülke genelinde söze dökülmemiş bir seçim hazırlığı var. Sizler de olası bir erken seçim için hazırlık yapıyor musunuz?

Biz teşkilatlar olarak çalmadığımız kapı, gitmediğimiz ev yok. Kayseri 'de biz üç yıldır sahalardayız. E bizden başka siyasi partiler sadece seçim zamanı çıkıyorlar. O da belli yerlere gidiyorlar. Çünkü adamlar diyor ki biz ceketimizi koysak zaten seçileceğiz. Vatandaş bir kere daha bize oy verir zaten diyor.

Bugün seçim olsa hazırız diyebiliyor musunuz?

Biz 81 il teşkilatımızla yarın sabah seçim olsa, hiçbir eksiğimiz yok. Dolayısıyla Refah Partisiyiz biz yani. Yeniden Refah Partisi olarak bizim teşkilatlarımız çok kuvvetli. Hocamızdan bugüne gelen bir teşkilat modelimiz var. Bu teşkilat modelimiz her zaman için Türkiye 'ye örnek olmuştur. Yarın sabah seçim olsa sanki 20 yıllık parti gibi hazırız seçime. Seçimleri bekliyoruz zaten biz de. Seçim olsun ki vatandaş artık bu cendereden çıksın.

Refah Partisi’nin yıllar önce yakaladığı başarı çıtasını devam ettirebilecek misiniz?

Fatih Erbakan 'ı herkes konuşmalarıyla, üslubuyla ve davranışlarıyla, projeleriyle artık yeter diyorlar. Bir alternatif çıktı. Genç lider babasının oğlu ve onun yolunda giden bir liderle biz artık Türkiye 'yi refaha çıkartacağız diyorlar. 2002’deki AK Parti rüzgârı şu anda Yeniden Refah Partisi rüzgarında var. Yani biz onu görüyoruz ve biz diyoruz ki inşallah tek başımıza seçime gireceğiz ve Türkiye 'yi ve Kayseri 'yi şaşırtacak bir oy oranıyla seçimden çıkacağız diyoruz. Biz bunu sahada da yaşıyoruz. Biz kendimizden eminiz, boş konuşmuyoruz, projelerimiz var. Eğer vatandaşlar bizi izlerse tek alternatifin yeniden Refah Partisi olduğunu kesinlikle anlayacaklardır.

Anket sonuçlar ne diyor?

Anket sonuçlarına biz çok inanmıyoruz. Çünkü anketlerde de ambargo var bize. Biz anket yaptırdığımızda yüzde 18, 19 civarında çıkıyor. Bir de yüzde 25-30 otuz oranında bir kararsız var. Sizce bu seçmen kime gidecek? Yüzde 25’lik kararsız kesim varsa işte o yeniden Refah Partisi 'nin seçmeni diyoruz. Kararsız seçmen büyük ihtimalle yeniden Refah Partisi 'ni tercih edeceğini düşünerek biz diyoruz ki o kararsız seçmen bizim seçmenimiz. Bizim kendi seçmenimiz hariç.

Yüzde 18’lik oran Türkiye geneli mi?

Evet, Türkiye genelinde anketlerde biz bu rakamlarda çıkıyoruz.  Şu anda rakam konuşmak doğru değil ama bizim yaptırdığımız en son ankette İstanbul 'da yüzde 11 civarında sonuç çıktı. Kayseri’de de bizim bilgimiz dışında bir yerel medya anket yaptı. Orada da Milliyetçi Hareket Partisi 'yle birlikte üçüncü parti olduk Kayseri 'de.

Millet İttifakı’nın güçlendirilmiş parlamenter sistem projesini nasıl buluyorsunuz?

Millet İttifakı’nda  bizimle bağdaşmayan bir sürü parti var. 28 Şubat zihniyeti olan partiler orada. Bizim CHP 'yle ve HDP 'yle bir araya gelmemiz mümkün değil. 6 parti birleştiler ama diyorlar ki Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi ucube bir sistem. Şimdi ben şunu diyorum Türkiye 'nin her sorunu bitti, ekonomik sorunu bitti, ekonomik sıkıntısı bitti. Adaleti tesis ettiniz de her şeyi geldiniz güçlendirilmiş parlamenter sisteme mi dayandınız.  Deklarasyonu açıklamak için 28 Şubat 'ı seçtiklerinde üzüldüm. Söylediklerinin de içi boş diyorlar ki 30 yıl öncesine dönelim. Yani bizim zaten 20, 30 yıl önce yaşadığımız sistemin aynısını bize tekrar vaat ediyorlar.

Gelinen noktada tek başına seçimlere girmek ve oradan ciddi bir oy alarak çıkmak biraz zor görünüyor. Acaba cumhur ittifakına yeşil ışık yakıyor olabilir misiniz?

Biz hiçbir ittifaka yeşil ışık yakmıyoruz. Refah Partisi tek başına zaten bir ittifaktır. Her zaman için bu ülkenin alternatifi, Refah Partisi 'ndedir ve Yeniden Refah Partisi 'nde. Biz kendi başımızda seçime gireceğiz. Türkiye 'nin konjonktürü ittifaklarla seçime girmeyi gerektiriyorsa bizim söylediğimiz şu. Milli görüş reçetelerini kim daha iyi gerçekleştirme yolunda bize yaklaşır da ‘evet ya sizin bu projeleri gerçekleştireceğiz. Gelin beraber bunu yapalım’ derse biz o ittifakta bulunuruz. Ama kırmızıçizgimiz burada HDP ile ve bu ülkeye zarar veren hiçbir oluşumla birlikte yürümeyiz biz.

Kayseri’de oy oranınız ne kadar?

Diyoruz ki biz Kayseri 'ye refahı biz getireceğiz. Milleti 30 yıllık paslanmış yorgunluktan biz kurtaracağız. O yüzden Allah 'ın izniyle biz bu işi başaracağız. Ne yaptığımızı biliyoruz. Ekibimiz çok sağlam. İlçe başkanlarımızla, il yönetimimizle ve bizim il başkan yardımcılarımızla çok güzel bir kadromuz var. Çok uyumlu bir kadromuz var. Ve iddialıyım ben bu konuda. Kayseri 'deki en iyi teşkilat bizde ve Yeniden Refah Partisi 'nde.

Halkın en büyük sorunu ekonomide gelinen nokta. Sizin ekonomiyi düzeltmek için ne gibi projeleriniz var?

Türkiye 'deki ekonomik sıkıntının nedeni; beton, çimento, AVM ve rezidans ekonomisinin getirmiş olduğu nokta burasıdır. Üretim, istihdam ve hiçbir şekilde tarım ekonomisi olmadığı için şu anda biz bu sıkıntıları yaşıyoruz. Ayçiçek yağını niye biz kuyruklara girip de almaya çalışıyoruz? Ayçiçek bitkisini ektirmezsen sonuç bu olur. Tarıma destek veriyorum derken tarımı öldürücü politikalar yaparsa ve denetlemezse ne olacak? Ayçiçek ekilmeyecek. Tarlalar boş kalacak. Senin fırıncın una zor ulaşacak. Ekmeği biz pahalıya yiyeceğiz. Biz Türkiye olarak tarım ülkesiyken, bir sürü tarım stokumuz varken niye biz başka ülkelerden ithalata yönlenelim de vatandaşımızı ezdirelim?  Tarıma yeteri kadar önem vermezseniz, çiftçiye yeteri kadar önem vermezseniz sizi efendiler gelir yönetir. Dolayısıyla bizim çok kısa bir sürede Yeniden Refah Partisi olarak çiftçiye, köylüye, memura, emekliye, asgari ücretliye, hepsine hangi STK varsa hepsine de çözümlerimiz bir fiil hazır. Ve hepsinin de altyapısı dolu olarak projeleri hazırladık. 6 parti toplanıyor sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem konuşuyor. Evet, güçlendirilmiş parlamenter sistemi iyi olabilir ama siz ekonomide ne yapacaksınız. Bu vatandaşın cebini nasıl dolduracaksınız? Emeklinin maaşını nasıl yükselteceksiniz? Çiftçiye nasıl destek olacaksınız? E çiftçiyi yeterince değeri nasıl vereceksiniz? Ayçiçek yağını nasıl düşüreceksiniz? Dolayısıyla milletimiz de bunu görüyor.

>>Dilek Bayram