Kayseri'de 1 koronalı hasta iyileşti

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, Kayseri'de pozitif olan 8 koronavirüs vakasından birinin iyileştiğini söyledi.

Kayseri'de 1 koronalı hasta iyileşti

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, gazetemizin instagram hesabından yaptığımız canlı yayında, Kayseri’de koronavirüsle ilgili gelişmeleri aktardı. Kayseri’de; Şehir Hastanesi ve Erciyes Üniversitesi’nde, günlük 100-150 civarında koronavirüs testi yapılabildiğini belirten Per, bugüne kadar ilde 8 vakanın pozitif çıktığını, bunlardan 1’inin geçen günlerde yaşamını yitirdiğini, 1 vakanın da iyileştiğini ifade etti. Per, “Hastalık iyileşmez diye bir şey yok. Bu noktada vücut direnci çok önemli.” dedi.

“İTALYA GİBİ OLACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUM”

Sosyal medyada, Türkiye’de koronavirüsün seyrinin İtalya’dan daha kötü olduğuna dair yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığının altını çizen Per, “İtalya bilindiği üzere gelişmişlik bazında dünyadaki 7-8 ülkeden biri ve her gün 6-7 insan kaybı yaşanıyor. Türkiye’de ise pandemi düz bir seyirde gidiyor. Biz ülke olarak gerekli tedbirleri aldık. Bundan sonrası önlemlere uymaya kalıyor. İtalya gibi olacağımızı düşünmüyorum.” diye konuştu.

“HASTALIK GENÇLERDE DE ETKİLİ”

Hastalığın sadece yaşlılarda ölümle sonuçlanacağına dair yanlış bir algının olduğuna dikkat çeken Per, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hastalık yeni doğanda dahi görülebiliyor. Sadece yaşça bizden büyük olanlar daha sıkıntılı geçebiliyor. Biz onları sevdiğimiz için, ‘lütfen dışarı çıkmayın’ diyoruz. Gençlerde yurt dışında gördüğümüz gibi ölüm vakaları var. Hipertansiyon, diyabet, KOAH, astım gibi kronik hastalığı olan hastalarımızın da dışarı çıkmasını istemiyoruz. Çünkü onlar genç olsa da istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkabilir.”

SİGARA KULLANANLAR 16 KAT FAZLA RİSK ALTINDA

Kronik hastalıkların yanı sıra, sigara kullananların da büyük risk altında olduğunu vurgulayan Per, “Sigara kullananların, kullanmayanlara oranla 16 kat daha fazla risk altında olduğunu biliyoruz. O nedenle sigara kullanan vatandaşlarımızın bu dönemi fırsat bilip bırakmaya teşebbüs etmelerini öneriyoruz.” dedi.

‘O İLAÇ’ KÖR EDEBİLİR

Vatandaşların düştüğü bir başka hatanın ise, sosyal medyada gördükleri her ilacın virüsü tedavi edeceğini düşünmeleri olduğunu söyleyen Per, “Bu aralar özellikle romatoloji ve sıtma hastalarına iyi gelen bir ilaç vatandaşın kafasını karıştırıyor. Ancak zaten reçetesiz bu ilacı almaları mümkün değil. Şu anda bu ilacın virüsü önlediğine dair bir veri yok ama tedavide faydası olduğuna dair gözlemler var. Dolayısıyla hasta olmayan bir vatandaş, ilacı eczaneden aldığından korunmak için bunu kullansa bile işe yaramayacak. Hasta olduğunda da hastanede uygulaması yapılacak. Ayrıca ilacın yanlış kullanılması durumunda körlüğe kadar giden belirtilerinin olduğu da biliniyor. O nedenle, vatandaşlarımıza bilinçsiz biçimde ilaç kullanmamalarını öneriyorum.”  ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi