'Kayıt dışı çalıştırmıyoruz'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri'deki ilk 500 ve ikinci 500'e giren firmaların kayıtsız işçi çalıştırmadığını, bu kapsamda söz konusu firmalarda kayıt dışı Suriyeli çalıştırılmadığını söyledi.

'Kayıt dışı çalıştırmıyoruz'

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve Meclis Başkanı Abidin Özkaya Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren cemiyet eski başkanı Veli Altınkaya için başsağlığı dileyen Büyüksimitci, Metin Kösedağ'ı da yeni görevi için tebrik etti.

"GÜNEY DOĞU İLLERİNDE OLABİLİR"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyüksimitci, AK Parti Genel Başkanı Mehmet Özhaseki'nin, "Sanayileri mülteciler ayakta tutuyor." sözleriyle ilgili olarak, "Sayın Bakan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı. Dolayısıyla yalnızca Kayseri için değil, Türkiye için; özellikle Suriyeli yoğunluğunun olduğu Güney Doğu illeri için bir değerlendirme yaptığını düşünüyorum. Bizim üyelerimiz kayıtsız işçi çalıştırmadığı için, Suriyeliler de genelde kayıt dışı çalıştığı için, üyelerimiz arasında benim bildiğim kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştıran yok." dedi.

"ÜYELERİMİZ ARASINDA KAYITSIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YOK"

Büyüksimitci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim ilk 500 ve ikinci 500'deki firmalarımıza baktığımızda Suriyeli olup da kayıtsız çalışan işçimiz yok. Zaten bu firmalarımız yatırım teşvik belgesinden faydalanıyor. Bu nedenle yabancı değil yerli bile olsa kayıtsız işçi çalıştıramaz. Aksi takdirde cezai müeyyideye düşer ve yatırım teşviki belgesinden faydalanamaz. Dolayısıyla kendi ayaklarına sıkmış olur. Yabancı işçi çalıştırmanın belli kuralları var. Suriyelilerde sayı fazla olduğu için bir takım istisnalar var ama bu istisnalar daha ziyade Güney Doğu illeri için geçerli. Bizim sanayicimize baktığımızda ise bunlarla uğraşmıyor. Belki kurumsal olmayan küçük işletmelerde kayıtsız Suriyeli çalışan vardır ama onu da bilemeyiz. Bu devletimizin takibini yapacağı bir konu. Dediğim gibi Sayın Bakanın bunu özellikle Güney Doğu illeri için söylediğini düşünüyorum, Kayseri sanayiinde benim bildiğim Suriyeli çalışan yok."

TEDARİK VE NAVLUN SIKINTISI SÜRÜYOR

Pandemiyle birlikte baş gösteren hammadde ve tedarik sıkıntısının, yeni normalleşme sürecinin ardından belli oranda toparlansa da halen sürdüğünü belirten Büyüksimitci,  "Bütün dünyada navlun talebi fazla, dolayısıyla bir sıkışıklık ve buna bağlı olarak fiyatların yükselmesi durumu söz konusu. Özellikle Avrupa pazarında dövizin yükselmesine bağlı 3-4 katı daha fazla ödeme yaparak gönderim sağlamak durumunda kalıyoruz. Hammaddede ise fiyatlar yükseldikten sonra belli bir noktada sabitlendi. Alınan yasal önlemlerle hammaddenin yurtdışına ihracatının kısıtlanması belli ölçüde rahatlama sağladı. Ama yine de eski durumumuz yok. Kayseri'ye baktığımızda, mobilya, ev aletleri ve çelik kapıda söz sahibiyiz. Buna bağlı olarak, sac, metal ve süngerdek, hammadde sıkıntımız, pandeminin ilk dönemi kadar olmasa da belli oranda devam ediyor." diye konuştu.

İHRACAT ARTTI AMA ELEMAN BULMAK ZOR

Hammadde ve navlun sıkıntısı sürmesine rağmen ihracatın artmasının sevindirici olduğunu söyleyen Büyüksimitci, bu durumun kapasite artırımını zorunlu kıldığını, ancak firmaların eleman bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

OSB'DE AŞILAMA ORANI YÜZDE 90

Ekonomide çarkların dönmeye devam edebilmesi için aşılanma oranlarının yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Büyüksimitci, KAYSO olarak bu konudaki çalışmaları hassasiyetleri takip ettiklerini belirtti. Büyüksimitci, "Bununla ilgili olarak sosyal medyada bir grup oluşturduk ve orada üyelerimize bilgilendirmeler yapıyoruz, İl Sağlık Müdürlüğü'yle de iletişimimizi hızlandırıyoruz. Bu konuya KAYSO olarak önem veriyoruz, hatta son Meclis Toplantımızın ana gündem maddesini de aşı konusu üzerinden oluşturduk. Bu kapsamda sanayide aşılama oranlarımız yüzde 90'ları buldu. Aşı olmamak çok büyük vebal. Ortada çok fazla kirli bilgi dolaşıyor. Eğer aşılamada yüzde 70'leri bulursak ülke olarak bu sıkıntıdan kurtulabileceğiz. Kayseri'ye baktığımızda aşılama oranı yüzde 37. Bu oranı yükseltmeliyiz." ifadelerini kullandı.

>>Selma Kara