İl Göç Müdürlüğü'nden Örnek Proje

Kayseri İl Göç Müdürlüğü tarafından Toplum Merkezi sponsorluğunda Türkiye'de ilk defa uygulamaya konulan proje ile toplumdaki yanlış Suriyeli algısının giderilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

İl Göç Müdürlüğü'nden Örnek Proje

Konuya ilişkin bilgiler edindiğimiz İl Göç Müdürü Ömer Taşçı, Türkiye’de ilk defa Kayseri’de uygulamaya konulan proje hakkında açıklamalarda bulunarak, Toplum Merkezi sponsorluğunda gerçekleştirdikleri projede İl Göç Müdürlüğü tarafından basımı gerçekleşen ‘Suriyeli Algısı Doğru Bilinen Yanlışlar’ isimli broşürlerin, gerek İl Göç Müdürlüğü çalışanları, gerekse mahalle muhtarları aracılığı ile vatandaşlara dağıtıldığı bildirildi. 
 
SURİYELİLER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR ANLATILIYOR
 
Edinilen bilgilerde, farklı kültürden gelen Suriyeliler hakkında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı yanlış bilgiler edindiği kaydedilirken, toplumdaki yanlış Suriye algısının ve edinilen bilgilerin giderilmesinin hedeflendiği projede; ‘TOKİ evleri Suriyeliler’e bedava veriliyor’, Türkiye’de yapılan seçimlerde Suriyeliler oy kullanıyor’, Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız kayıt yaptırabiliyor’, ‘Suriyeliler istedikleri gibi iş yeri açıyor, vergi ödemiyor’ gibi bir çok yanlışın doğrusunun anlatıldığı ifade edildi. 
 
SURİYELİLER’E TOPLUMSAL KURALLAR BİLDİRİLİYOR
 
Söz konusu çalışmalar içerisinde ayrıca, Suriyeli sığınmacılara, Türk toplumunda uyulması gereken kurallar, saygı duyulması gereken değerler konusunda da bir broşür hazırlanarak yine aynı kanalarla Suriyelilere ulaştırıldığı belirtildi.
 
İLK KAYSERİ’DE UYGULANMAYA BAŞLADI
 
Gerçekleştirilen projenin ilk defa Kayseri’de hayata geçtiği de öğrenilirken, Kayseri’nin bu yönüyle örnek olduğu ve diğer şehirlerde de buna dair çalışmalara başlandığı paylaşıldı. Uygulanan projede olumlu geri dönüşler alındığı da bildirildi.
 
KANAAT ÖNDERLERİ İLE GÖRÜŞÜLÜYOR
 
Kayseri’de İl Göç Müdürlüğü’nün diğer çalışmaları hakkında da bilgiler aktaran Taşçı, Suriyeli ve diğer ülkelerden sığınmacıların yoğunlukta olduğu 7 mahallede, muhtarlarla birlikte görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirerek, 4 defa bu buluşmaları yaptıklarını söyledi. En son Iraklı sığınmacıların kanaat önderleri ile bir araya geldiklerini belirten Taşçı, kanaat önderlerinin bu görüşmeden çok memnun ayrıldıklarını ve Iraklıların toplumda davranışlarına daha fazla hassasiyet göstereceklerini belirttiklerini paylaştı. Taşçı, bunun dışında sığınmacıların yoğunlukta oldukları okullara, Kur’an Kursları’na da ziyaretler gerçekleştirerek sığınmacıların eğitilmesine dair çalışmalar yaptıklarının da belirtti. 
 
KAYSERİ’DE TOPLAM 96 BİN 41 YABANCI VAR
 
Kayseri’deki yabancı sığınmacı ve göçmenler hakkında bilgiler aktaran Taşçı, son bilgilere göre Kayseri’de aralarında öğrenci, sığınmacı, göçmen gibi türlerde toplam 96 bin 41 yabancının bulunduğunu sözlerine ekledi. Taşçı, etkili bir SWOT analizi ile Kayseri’deki yabancıların güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenebileceğini, bu zayıf yönlerin güçlü ve fırsat içeren yönlere de dönüştürülebileceğini aktardı. HABER: KAAN AKBAŞ