HASAN ÇINAR'IN SADECE BİR AYI KALDI!

Yaş kriterini doldurmaya sadece bir ay kalan ölümcül SMA TİP 2 kas hastası olan Hasan Çınar yaşayabilmek için yardım bekliyor.

HASAN ÇINAR'IN SADECE BİR AYI KALDI!

BU SESE KULAK VERİN!

5 aylıkken hareketlerinde yavaşlık gözlenen Hasan Çınar 18 aydır ölümcül SMA TİP 2 kas hastalığı ile mücadele ediyor. Hasan Çınar 'ın şu an yaşadıkları ise akciğerlerinde oluşan enfeksiyon nedeniyle rahat nefes alamıyor, öksüremiyor. Bunun için sürekli cihazlardan yardım alıyor. Hiç bir şekilde yürüyemiyor ve desteksiz oturamıyor. 2 yaşına girmesine sadece bir ay kalan Hasan Çınar 'ın fiziki durumu yaklaşık 5 aylık bir bebek ile aynı. Çınar’ın tedavi olabilmesi için yaş kriterini doldurmaması gerekirken, Hasan bebeğin yeni yaşına girmesine sadece 1 ayı kaldı!


"BİR İMZA İÇİN AYLARCA DEKANI BEKLEDİK"
İlk olarak 5 aylıkken hareketlerindeki yavaşlık nedeniyle doktora götürülen Hasan Çınar 'a tam olarak tanının konması 8 ay sürüyor. Zamanın çok kıymetli olduğu bu hastalıkta tanı konulduktan sonra Hasan Çınar belirli test ve tahliller sonucu ilaç kullanmaya hak kazanıyor. İlk 5 doz, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak hastalara temin ediliyor. Bu ilacçlar ise hastalığı yalnızca yavaşlatıyor ve aileye psikolojik rahatlama sağlıyor. Ancak burada ise evrak işleri çok zaman alıyor. Öyleki Hasan Çınar 'ın dedesi Hasan Suyun, "Bir imza için aylarca dekanı bekledik" diyor. Hasan Çınar 'ın babası hastalık tanısı konduktan sonra zamansızlık nedeniyle evrak ve hastane işlerine yetişebilmek için işinden ayrılmak zorunda kalıyor. Devlet ise babaya yalnızca bin 650 lire maaş bağlıyor. Aile bütün mal varlığını satıp Hasan Çınar 'ın tedavisi için nakde çeviriyor. Ancak bütün bu paralar yeterli olmuyor.


"BİZ ŞEFFAF ŞEKİLDE HER AN HASAN ÇINAR 'IN SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Yaklaşık 17 gündür Kayseri Cumhuriyet Meydanı 'nda stand kuran Hasan Çınar gönüllüleri şu an için sadece paranın yüzde 18 'ini toplayabildiler. Amerika 'da tedavi alabilmek için ise toplamda 2.400 milyon dolar gerekli. Stand da ise ters tepkiler gördüklerini ifade eden Dede Hasan Suyun, "17 güdür buradayız, ama kimsede dönüp bakmıyor. İşimiz gerçekten çok zor. Meydanın ortasındayız ama kimse görmüyor, duymuyor. Onlar duymadıkça biz daha da çok bağırıyoruz . Buna rağmen hergün olnarca hakarete maruz kalıyoruz. Ne dilenciliğimiz ne dolandırıcılığımız ne de yalancılığımız kaldı. Oysa biz şaffaf şekilde her an Hasan Çınar 'ın sesini duyurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Hasan Çınur 'ın yaş kriterini doldurmasına sadece 1 ay kaldığını belirten Dede Suyun, "Çocuk 24 aylıkken tedaviye çağırmıyorlar, bitiriyor. Bizim bir ayımız kaldı ama paramız sadece %18 'de. Toplayamıyoruz. Hasan Çınar şu an 8,5 kilo. eğer 13kilo 30 gram olursa tüm ümitler bitiyor. Yaş kriterini doldurmaya sadece 1 ay var ama kilo kriterine sadece 5 kilo kaldı. Zaten parayı toplasak başvursak onay gelmesi de bir ay sürüyor" ifadelerinde bulundu.


"BEKLEDİĞİMİZ TEK ŞEY DESTEK!"
Şehrin ileri gelen siyasetçi, sanayici ve bürokratlarına seslenen Dede Hasan Suyun, "HZ İbrahim 'i ateşe attıklarında karıncalar su taşımış. Karıncaya senin attığın sudan ne olacak demişler. Karınca da en azından safımız belli olsun demiş. Buraya az çok para atan herkes safını belli ediyor. Bizim elimizi birisi tutsun. O zaman toplanır bu para. Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç bize stand için yer verdi. Buraya Belediye Başkanımız, vekillerimiz, İl başkanları buraya gelip bunların herşeylerı resmi bizde manevi olarak yanlarındayız dese o bile yeter. Kayseri 'de SMA hastası çocuk çok ama hepsi ya yaş ya da kilo kriterini geçmiş. Beklediğimiz tek şey destek!" dedi.


"KAYSERİ 'NİN SİYASİLERİ VE BÜROKRATLARI DA İNANSINLAR"
Sağlık Bakanı 'nın hasta çocukları kobay olarak kullanılıyor açıklamasına da değinen Dede Suyun, "Hasan Çınar 'ın annesi de diyorki ilaç gelsin benim çocuğumda ilk kobay olsun. Onay veriyorum ben dedi. Çünkü yüzde 95 iyileşme payı var. Sağlık Bakanı tam bunları söylerken Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'nun akrabası da SMA 'lı. O onun için canlı yayınlara katılıp yardım topladı. Dış İşleri Bakanı çıkıp yardım toplayabiliyorsa, tedaviye inanıyorsa Kayseri 'nin siyasileri ve bürokratları da inansınlar" diye konuştu.
Dilek BAYRAM