Besicilerin sıkıntılarını dinlediler

İYİ Parti Kocasinan İlçe Başkanı Mustafa Işık ve Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel, Buğdaylı Mahallesinde faaliyet gösteren besicileri ziyaret etti. Besiciler, İYİ Partililere sıkıntılarını anlattı.

Besicilerin sıkıntılarını dinlediler

“HER GEÇEN GÜN DAHA DA KÖTÜYE GİDİYORUZ”

İYİ Partililere sıkıntılarını anlatan besiciler, “Görmüş olduğunuz hayvan birinciyi doğurmuş ve ikinciye gebe. Bu hayvanın aylık maliyeti 750 TL. Süt para etmiyor. Şuanda 2 lira 60 kuruşa sütü bizlerden toplamacılar alıyorlar. Bu hayvan doğurduğu zaman ben bu hayvanı ağız sütünü aldıktan sonra kesime vereceğim başka bir çıkar yolumuz yok. Biz dişi bir hayvandan 7-8-9 kez yavrusunu almamız gerekirken maliyetlerin yüksekliğinden 1 ya da 2. kez yavrusunu aldığımız hayvanımızı kestirmek zorunda kalıyoruz. Eskiden 80-90 adet sağmal hayvanımız varken sizlerde gördüğünüz gibi 4-5 tane sağmal hayvan kalmıştır. Her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz. Kestirdiğimiz hayvanın yerine yenisini de inanın alamıyoruz. 400 başlık kapasiteye sahip bu ahırımızda şuan gördüğünüz gibi bomboş” dediler.

ÇÖZÜM BULUNMALI

Besicileri dinleyen İYİ Parti Kocasinan İlçe Başkanı Mustafa Işık, “Gördük ki durum vahim. Yem fiyatlarının 3 sene önce 40 TL civarlarındayken bugün 150 TL civarlarında. Hayvanın maliyeti 45-46 TL iken kesime verildiği zaman 41-42 TL ye kesim yapılmaktadır. Kesimi yaptıran besicimiz kestirdiği hayvanının yerine yenisini koyamıyor. Muhakkak suretle devletimiz başta yem fiyatlarından başlamak üzere bir çözüm bulmak zorunda” diye konuştu.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIŞIYOR

İyi Parti Grup Başkan Vekili Kazım Yücel, “Gördüğümüz manzara tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Kayserimizde maalesef et ve süt kurumunu bir türlü hayata geçiremedik, acı bir tablo. Karkas kesim fiyatları üreticinin maliyetinin altında. Üretici diyor ki bizler maliyetimizin altında kesim yaptırdığımız sürece bu hayvanları besleyemeyiz, bu işten de para kazanamayız. Geçen yıl 500 hayvanımız var ise 300’e düşer 200’e düşer ve bizlerde bu işten uzaklaşırız. Etin ve yemin ithal edilmesi bu ülke için bir utanç kaynağı olmalı” ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber