Evi olanlar dikkat – Tapunuz elinizden gidebilir!

Hisseli tapuda ev sahiplerini büyük tehlikeler bekliyor olabilir. Evinizin elinizden gitmemesi için dikkat edilmesi gerekenler için detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Evi olanlar dikkat – Tapunuz elinizden gidebilir!

Hisseli tapuda evini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan milyonlarca kişi bulunuyor. Uzmanlar piyasadaki yükseliş ve miras paylaşımları nedeniyle dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Evi olanlar dikkat – Tapunuz elinizden gidebilir!

Ev ve arsa fiyatlarındaki fahiş artışla birlikte hisseli tapu sahipleri arasındaki hukuki sorunlar büyüyor. En ufak bir hata ile tapu kaybının yaşanabileceği bu dönemlerde, hisseli tapu sahiplerine dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor.

Öncelikle ön alım hakkından bahsedeceğiz. Hisseli tapularda tapu sahiplerinin belli sorumlulukları vardır. Tapu sahibi kendi payını satmak isteyebilir. Böyle bir durumda öncelikle diğer tapu sahiplerine ön alım hakkı nedeni ile bu payı alıp almayacağını sormalıdır. Tapu sahibinin ödemesi gereken emlak vergisi sorumluluğu her bir tapu sahibine pay edilir.

Hisse sahibi payına düşen harcı ödemez ya da emlak vergisinin bir hissedar tarafından düzenle olarak ödenmesi diğer hisse sahiplerine dava açılması hakkını verir.

Böyle bir durumun yaşanması halinde diğer ortakların mahkemeye başvurması durumunda hakim ortaklığın sona erdirilmesine karar veriyor. Hisse sahibi ortaklıktan çıkartıldıktan sonra ise kalan ortaklar arasında tekrar hisse paylaştırılması gerçekleştiriliyor. Ödemelerini yapan hisse sahipleri kalan hisseyi satın alıyor. 

Hisseli tapu sahipleri çok sayıda risk ile karşılaşıyor. Özellikle güven probleminin de beraberinde getirdiği sorunlarla birlikte ortaklar arasında sık sık anlaşmazlık yaşanabiliyor. 

Bir taşınmazın tek sahibi olabileceği gibi birden çok sahibi de olabilir. Bu durum hisseli mülkiyet durumunu ortaya çıkarır. Bu durum genellikle bir kimsenin hayatını kaybetmesi üzerine miras bıraktığı kişiler arasında yaşanan bir sorundur.