Kayseri'de bu listede adı olanlar dikkat - 15 gün içinde 3 bin TL geri ödeme alabilirsiniz!

Tapu sahibi olanları yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. Kayserililer dikkat, ödemelerinizi geri alabilmek için son 15 gün. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de bu listede adı olanlar dikkat - 15 gün içinde 3 bin TL geri ödeme alabilirsiniz!

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Geri ödeme alabilmek için son 15 gün. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Tapu sahibi olanları ilgilendiren gayrimenkul vergisinde ödenen o paraların iadesinin alınabileceğiyle ilgili detaylar ortaya çıktı.
Gayrimenkul vergisi taşınmaz mal varlıklarından yıllık olarak alınan bir çeşit servet vergisidir. 1986 yılında çıkarılmıştır. Bu vergi her sene aynı takvime bağlı kalınarak belediyeler tarafından tahsil edilir. Tek seferde veya 2 taksit şeklinde de ödenebilir. Taksitli ödeyecek vatandaşlar için ilk taksitlendirme Mart, Nisan, Mayıs aylarında ikinci taksitlendirme ise Kasım ayında gerçekleşir. Tapu sahibi emlak vergisi ödemekle yükümlüdür, bu nedenle emlak vergisi dolaysız vergiler türünde yer alır.

Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Emlak vergisi değeri, belediyeler tarafından 4 yılda bir yapılan değerlendirme komisyonları tarafından belirlenir. En son değerler 2022-2025 dönemi için güncellendi. Ara yıllarda, rayiç değere yeniden değerleme oranının yarısı eklenir. Bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak açıklandı ve bu da yüzde 29.23’lük bir artışa denk geliyor. Yeniden değerleme oranı dikkate alınarak emlak vergi değeri hesaplanıyor.

Tek evi olanlar vergiden muaf mı?

Geliri olmayanlar veya gelirleri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla sınırlı olanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olduğunda (intifa hakkı da dâhil), bu meskenler için vergi oranı sıfıra düşer. Birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamazlar.

Muafiyetten kimler faydalanır?

Muafiyetten yararlanmak için ilgili belediyeye dilekçe vermek yeterlidir. Gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulabilir. Şartları sağlayanlar için muafiyet sağlanır.

İade alabilmek için örnek dilekçe!

..... Belediyesi Başkanlığı’na
..... kimlik numarası emlak vergisi mükellefiniz olmakla beraber emekli / ev hanımı / işsiz/ engelli / şehit yakını olmam nedeni ile emlak vergisi muafiyeti hakkım bulunmakta olup geriye dönük 5 senelik emlak vergisi ödeme tutarımın tarafına iadesini rica ederim.

İade nasıl alınıyor?

Emsal karar neticesinde emlak muafiyetini bilmeden ödeme yapan tapu sahiplerine kişilere para iadesi yapılıyor. Ödemenin yapıldığı belediyeye tapu ile giderek zaman aşımı nedeniyle geriye dönük 5 yıllık para iadenizi talep edebilirsiniz. Belediye ödenmesi gereken tutarı iade etmekle yükümlü olup Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından alınan karar bu konuda emsal karar olarak gösteriliyor.

Ödeme tutarları sahip olunan eve göre değişiklik gösterebilir.