Doğurganlık hızının en az olduğu iller mercek altına alındı! – Kayseri var mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı boşanmanın en fazla olduğu ve doğurganlık hızının en az olduğu iller için denetim ve çalışma yapacak. Peki bu iller arasında Kayseri var mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Doğurganlık hızının en az olduğu iller mercek altına alındı! – Kayseri var mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bir süre önce kamuoyuna duyurduğu ‘Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’ kapsamında uzmanlarca doğurganlık hızının en düşük, boşanma hızının en yüksek olduğu illerde ailelerle birebir görüşmeler yapacağı açıklanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise TÜİK 2023 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye'de toplam doğurganlık hızının kayıtlara geçen en düşük seviyeye gerilediği açıkladı. TÜİK'in verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, yani bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, 2023 yılında 1,51'e düştü. Buna göre bakanlığın yakın zamanda uygulamaya alacağı eylem planı projesi durumun ciddi olduğunu gösteriyor.

Doğurganlık hızının en az olduğu iller mercek altına alındı! – Kayseri var mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının duyurduğu proje ile demografik değişim sürecinde ailenin korunması ve güçlendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca bu proje ile dinamik nüfus yapısı ve evlilik kurumunun korunması kapsamıyla Türkiye'de ilk defa sahada çalışma yürütülmüş olacak.

Mercek altına alınan iller arasında doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Zonguldak ve Bartın ile boşanma hızı en yüksek olan İzmir, Antalya ve Karaman yer alacak. Bu illerde analiz çalışmaları yapılacak. Uzman personel, ailelerle ve boşanmış çiftlerle birebir görüşecek ve onlara özel anket uygulayacak. Bu görüşmelerin ardından uzmanlar tarafından bu illerde uygulanacak politikalar belirlenecek.

TÜİK verilerine göre Kayseri ise Türkiye’de en çok boşanma gerçekleşen 20. il olmuştu. Buna göre boşanmanın en fazla olduğu illerden biri olan Kayseri’ye bu uygulamanın ne zaman geleceği merak konusu oldu.