Başkan Gülsoy: 'Mühim olan paranın sistemde kalması'

BDDK'nın açıklamasına göre, Kayseri, döviz mevduatı birikiminde 3'üncü sırada yerini aldı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, 'Önemli olan paranın sistemde kalması. İnsanlar devletine güveniyor ki, parasını çuvala koymak ya da duvar kovuğuna saklamak yerine bankaya yatırıyor.' dedi.

Başkan Gülsoy: 'Mühim olan paranın sistemde kalması'

İLK ÜÇ İL İÇ ANADOLU'DAN

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de döviz tasarrufu sıralamasında Kayseri, yüzde 65 ile hemen yanıbaşındaki Yozgat'la üçüncü sıraya yerleşti. İlk 3'teki diğer iller de İç Anadolu şehirleri oldu. Buna göre Nevşehir yüzde 68 ile ilk sırada, Aksaray yüzde 67 ile ikinci sırada, Kayseri ve Yozgat ise yüzde 65 ile üçüncü sırada yer aldı.

"KONUYU FARKLI NOKTALARA ÇEKMEYE GEREK YOK"

Sosyal medyada haber, 'yerli ve milli politikayı destekleyen şehirlerde dövize yatırımın yüksek olması bir çelişkidir' şeklinde yorumlandı. Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, "Konuyu bu tür yorumlarla farklı noktalara çekmeye gerek yok. İnsanlarımız devletine güvendiği için parasını devlete yatırıyor, yani parayı sistemde tutuyor. Devletine güvenmeyip un çuvalının içinde, duvar kovuğuna saklamıyor. Mühim olan paranın sistemde durması. Vatansever vatandaşlarımız da devletine güvendiği için parasını bankalarda tutuyor." diye konuştu.

"GURBETÇİMİZ, TİCARETİMİZ, SANAYİMİZ VAR"

Kayseri'de döviz yatırımına yönelimi, gurbetçisinin yoğun olmasına ve Kayseri'nin sanayi ve ticaret hacminin fazlalığına bağlayan Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burası Kayseri. İthalatımız var, ihracatımız var, gurbetçimiz de çok fazla. Dolayısıyla insanlarımızın döviz yatırımına yönelmesi normal. Bizler elbette Türk Lirası yatırımını önemsiyoruz ama şu anda enflasyon oranları karşısında insanlar parasının değer kaybetmemesi için böyle yönelimlerde bulunabilirler. Serbest piyasa ekonomisinde bunlar geçici süreçler ve serbest piyasa ekonomisinde paranın yönü belli olmaz. Bazen altın olur, bazen döviz olur, bazen TL'ye yatırım olur. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde güvenin tesis edilmesiyle TL yatırımına tekrar dönülür. Öte yandan bütün dünyada şu anda pandemiden dolayı ekonomik daralma var. İnsanların paralarının değer kaybetmemesi için bu tür önlemler alması normal. Burada mühim olan paranın sistemde yani legal olan bankalarda kalması. İnsanlar devletine güveniyor ki, döviz de olsa parasını mevduat olarak bankalarda değerlendiriyor. Yarın ekonomik güven ve istikrar olunca, sistemde kalan para yine TL olarak yatırıma dönecektir."

Özel Haber - Selma Kara