Muhtarlıklar kaldırılmalı mı? Anadolu Haber Sokakta

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte muhtar adayları da sahada boy göstermeye başladı. Ancak bazı vatandaşlar muhtarlığın kaldırılması gerektiğini savunuyor. Peki Kayserili vatandaşlar ne düşünüyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Youtube Kanalı
Abone Ol

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte sokaklarda, mahallelerde muhtar adayları kendilerini tanıtmak, projelerini anlatmak için çaba harcıyor. Ancak, bazı kesimler mahallelerin en küçük idari birimi olan muhtarlığın artık gereksiz olduğunu gerekli işlerin e-Devlet üzerinden yapıldığını bu nedenle muhtarlığın kaldırılması gerektiğini savunuyor. Bizde Kayserili vatandaşlara bu konu hakkında ne düşündüklerini sorduk.

Bazı vatandaşlar, muhtarlığın kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Belediyelerin yeterince hizmet sağladığını savunan bu kesim, muhtarlığın fazla önemli olmadığını ifade ediyorlar.

Diğer bir görüşe göre ise mahalle muhtarlarından oldukça memnunlar. Muhtarlığın, mahallelerdeki sosyal uyumu güçlendirdiğini ve hizmetlerin daha etkin bir şekilde sunulmasına yardımcı olduğunu dile getiriyorlar.

Muhtarlığı gereksiz bulan bazı vatandaşlar, muhtarların aldığı maaşı da eleştiriyorlar. Onlara göre, bu maaşlar emeklilerin alması gereken paralardan daha fazla olduğu için muhtarlık kaldırılmalı...

Ancak, muhtarlığın devam etmesi gerektiğini savunan bir kesim de var. Onlara göre, muhtarlar hükümet gibi bir rol üstleniyorlar ve mahallelerdeki sorunların çözümünde önemli bir rol oynuyorlar.

Kayserili vatandaşların sorumuza cevapları,

Bir vatandaş, ‘Muhtarlık kaldırılmalı bence. Çünkü belediyeler yeterince hizmeti sağlıyor. Muhtarlığın çok fazla önemi kalmıyor. Benim düşüncem belediye çalışanları gereğini yapıyor.' dedi.
Muhtarlığın kaldırılmaması gerektiğini savunan bir vatandaş ise mahalle muhtarlarından çok memnun olduklarını söyledi.

Bir başka vatandaş, ‘Muhtarlığa devler para vermesin. Devletten emekli gibi para alıyorlar. Emekliden daha üstünler. Muhtarlığın kaldırılması gerektiğinin daha iyi olacağını düşünüyorum.' İfadesini kullandı.

Muhtarlığın devam etmesi gerektiğini savunan bir vatandaş ise, ‘Hepsinin görevi ayrı. Her şeye ihtiyaç var sonuçta. Eskiden beri muhtarlık var. Çalışılıyor, iyi bir şey bence.' dedi.

Muhtarlığın kaldırılmasını istemeyen bir vatandaş da şunları söyledi: ‘Muhtar demek hükümettir. Muhtarlar ne derse o olur. Mahallede bir derdin var her yere gidemiyorsun. Her şeyi muhtar halleder.'

Bir başka vatandaş ise ‘Oldukça gereksiz bir düşünce… Umarım kaldırılmaz, muhtarlarımız bizim için değerlidir. Onlara kolaylıklar dilerim.' dedi.

Genç bir vatandaş ise şöyle cevap verdi: ‘Ben Argıncıklıyım. Kendi mahallemin muhtarını da seviyorum. Bir sıkıntımız olduğunda yardım ediyor. Kaldırılmaması daha iyi bence.'

Muhtarlığın kaldırılması gerektiğini savunan bir başka vatandaş ise, ‘Muhtarlık gerekli değil bence. Artık kimsenin muhtarla işi yok. Boşuna bütçeye zarar.' dedi.

Bir başka vatandaş ise eskiden kaşe ve mühür işleri çoğunlukta olduğu için muhtarlığa ihtiyaç olduğunu belirterek günümüzde gerek kalmadığını söyledi.

Muhtarlığın kaldırılması gerektiğini savunan bir başka vatandaş da ‘Muhtarlık gerçekten kaldırılsın. Şimdi bir işe yaramıyor ki. O eskidenmiş. O parayı emeklilere dağıtsak daha hayırlı olur' ifadesini kullandı.

Genç bir vatandaş ise şunları söyledi: ‘Bizim köyde de var muhtar. Yani şu ana kadar hiçbir desteğini görmedik. Bir şey yapılmıyor. Muhtarlıklar kaldırılsın. Öğrencilere destek yapılsın. Öğrencilerin aktivite yapabileceği bir ortam hazırlansın.'

Muhtarlığın kaldırılması gerektiğini savunan bir başka vatandaş da, ‘Eskidenmiş o… Şimdi işin ne olursa tapudan olsun, belediyeden olsun, her işlemler yapılıyor. Muhtarların hiçbir faydası görünmüyor. Aldıkları maaş boşuna.' dedi.

ÖZEL HABER
Yorumlar 5
İsmail 12 Nisan 2024 05:01

Tüm gazete çalışanlarına hayırlı bayramlar başarı vede mutlu yarınlar diliyorum

İsmail 12 Nisan 2024 04:59

Bence kaldırılmalı israflık bunun yerine işsizlik ekonomik vs. İşlerde değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum Şehirlerde adım attığinız mahallelerde muhtarlık vardır.Gerek yok Vatandaş ne yapıyo Valilik kaymakamlıklar belediyeliklerde vb. kurum ve kuruluşlarda edevlet önemli işleri olursa buralara başvuruyor.Işlemlerini yürütüyor.Ama Köylerde olmalı huzur ortamında olursa olmalı engellisi yaşlısı gidemez gelemez kimin kapısını çalacak tabiki muhtarla muhatap olacak sağlık ulaştırma eğitim vb bir çok konularda

Yıldıray saral 03 Mart 2024 00:46

Ben 10 yıldır merkez bir mahallenin muhtarıyım asla muhtarın merkez mahallelerde hic bir hükmü kalmamıştır acilen muhtarlıklar kapatılmalıdır artık muhtarlar mahallelerde bulunan okullara servis aracları koyup ve adeta her yıkım işlerinin arkasında muhtar ihalelerde muhtar rant elde etmekten başka yaptıkları bir şey yoktur ben 10 yuldır yalvarıyorum kapatılsın diye ben muhtarlık. Maaşımı dar gelirli vatandaşlara ve engelli aillere veriyorum asla bu para muhtar

Fatih Poyraz 20 Şubat 2024 13:52

Türkiye'de 32243 mahalle,18265 köy bulunmakta toplam muhtar sayısı ~50.508 kişi civarındadır. Bir muhtarın devlete 1 aylık maliyeti 2024 ocak ayı itibari ile ~23 bin TL civarındadır. Toplam 1 aylık maliyet 23.000 * 50.508= 1.161.684.000 TL dir. Eski para ile 1 katrilyon 161 milyon 684 bin TL dir. Bu günün kuru ile (dolar 30 tl) 1 aylık maliyet ~38 milyon 722 bin dolardır. 1 yıllık maliyet ise 464 milyon dolar civarıdır. Ayrıca muhtarlar esnaf ise bağ kur priminden de muaftır. Ülkemizde nüfusu 5 bin den küçük ilçeler bulunmakta muhtar sayıları ise 10 -15 civarındadır. Öneri olarak, Örneğin Köyler için gerçek yaşayan nüfus 200 den büyük ise Mahalle için nüfus 5 bin den büyükse gibi tüm mahalle ve köylerin nüfuslarına göre muhtarlıkların yeniden belirlenmesi gerekir diye düşünmekteyim..

Maho 05 Şubat 2024 13:21

Gereksiz kaldirilmali ne işe yariyor İnternet üzerinden nüfüs dairelerinde yapiliyor

Bakmadan Geçme