Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Ebeveynlerin çok sık maruz kaldığı, çocuklarda yemek seçme devri bu yöntemlerle kapanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Ebeveynlerin çok sık maruz kaldığı, çocuklarda yemek seçme devrini bu yöntemlerle kapatıyoruz. Çoğu ebeveynin şikâyet ettiği konuların başında gelen çocuklarda yemek seçme davranışı, genelde iki şekilde kendini gösterir. Birincisi çocukların kendi seçtiği yemekleri yemek istemesi durumu, ikincisi ise genelde her gıdayı reddetmesi olarak görülüyor.

Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Genelde 5-6 yaş çocuklarda kendisini gösteren bu davranış türünde, çocuklar ağırlıklı olarak yemek tercihlerini sağlıksız kabul edilen pilav, makarna, patates gibi kötü nişasta olarak adlandırılan gıdalardan yana kullanmak istiyorlar. Bu tarz bir beslenme çocuklarda gelişim bozukluğuna neden olabilir.

Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Çocukların yemek seçmelerine sebep olan çeşitli psikolojik nedenler olduğunu da belirten uzmanlar, yeme bozukluğunun ortadan kalkması için öncelikle çocuğun gözlemlenerek sorunun kaynağının bulunmasını öneriyorlar.

Çocukların hangi duygu durumunda yemek yemeyi tercih ettiğinin ve ne yemek istediğinin gözlenmesinin sorunu çözeceğini belirten uzmanlar, ayrıca çocuklara yemek seçme konusunda şıklar sunularak kendi tercihlerini uyguluyorlarmış hissi verilmesi gerektiğini belirttiler. Bu durumun çocukların bağımsızlıklarını kazanmalarında büyük etkisi olduğunu açıklayan uzmanlar ayrıca, bir kaç stratejik önerilerde bulundu. 

Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Beslenmede Stratejik Tutumlar

Bunlardan birincisi; çocuğu yemek yapma ve yemek yeme sürecine dâhil etmek. Bu yöntemle çocuk hem ailesiyle aidiyet duygusunu pekiştirecek hem de kendi ürettiği bir şeyi yemeye daha hevesli olacaktır.

İkincisi; Evde yemek saati kuralını uygulamak ve aileyle sohbet eşliğinde hep birlikte yemek yenmesini sağlamak. Bu durum çocukta aile bütünlüğü kavramını geliştirirken yemek saati kuralı ile de yemek yeme düzeni sağlanacaktır.

Yemek Seçme Devri Kapanıyor

Üçüncüsü; Çocuğun yeni tatları denemesine fırsat vermek. Bu yöntem çocuğun yemekleri merak etmesine ve kendini özgür hissederek yemek yemeye yönlendirecektir.

Çocukların psikolojik durumlarının yeme düzenini ve yemek seçme durumlarını etkilediğinin unutulmaması gerektiğini belirten uzmanlar, çocuklara karşı anlayışla ve şefkatle yaklaşılmasını tavsiye ediyor.