İletişimin Sessiz Hali…

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın kaleme aldığı 'İnşa edilmiş sözsüz iletişim: Kimlik, güç, statü ve değer arayışı' başlıklı köşe yazısını paylaştı. Aydın köşe yazısında, iletişimin sessiz halinin işlevselliğini anlatıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

İletişimin Sessiz Hali…

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ‘İnşa edilmiş sözsüz iletişim: Kimlik, güç, statü ve değer arayışı’ başlıklı bir köşe yazısını okurlarıyla paylaştı. Aydın köşe yazısında, iletişimin sessiz halinin işlevselliğini, sözsüz iletişimin öneminden ziyade sosyal ilişkideki işlevlerine değinmeye ve sözsüzün nasıl okunması gerektiğine dair inşa edilmiş çerçeveleri anlatmaktadır.

Aydın yazısında ‘Öncelikle sosyal ilişkilerde sözsüz olanın nasıl okunması gerektiğine dair bir dizi dayatmayla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini kavrayarak işe başlamamız gerekiyor. İnsan haklarını yüceltip, insanı değersizleştirince eşya ile insan arasındaki ilişkinin mahiyetini değiştirmek epey kolaylaştı. Evladiyelik, ömürlük ya da sırtında paralansın gibi nitelemeler veya deyimlerin tedavülde olduğu bir toplum yapısında bu değişim kolay olmadı elbette, fakat medyanın imdada yetişmesiyle aşama aşama mutlu sona ulaşıldı diyebiliriz. Medyanın görevi çılgınca üretime aynı çılgınlıkta bir tüketim talebi oluşturmak için elinden ne geliyorsa yapmaktı. Yani bizimle sözsüz bir biçimde konuşan imajlar inşa etmekti. İlk demir attığı yer bu nedenle eşya-emtia (fetişizmi) oldu.

Eşyaya kullanım amacının dışında öyle bir anlam yüklenmeliydi ki alışveriş merkezlerini tüketim mabetlerine dönüştürsün. Gösteri değerinin öne çıkartıldığı ve sözsüz için okunma çerçevelerinin buna uygun olarak kurgulandığı yeni bir kimlik inşasından söz ediyoruz: Trendlerle uyumlu olmalısın. Statüne uygun davranmalı, çevrene uyum sağlamalısın' ifadelerine yer verdi.

Aydın’ın köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYINIZ...