KAYSERİ LİSANSSIZ ELEKTRİĞE DAMGAYI VURDU

Kayseri, lisanssız elektrik üretiminde iller arasında ikinci sırada yer aldı.

KAYSERİ LİSANSSIZ ELEKTRİĞE DAMGAYI VURDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan elde edilen en son bilgiler göre Kayseri, lisanssız olarak elektrik üretimine damga vurarak Konya'dan sonra ikinci sırada yerini aldı. Kayseri'yi ise Mersin takip etti. 
 
İLK SIRADA KONYA, SONDA SİNOP
 
Lisanssız elektrik enerji üretiminde Türkiye’de ilk sırada 31 bin 666 MWh ile Konya yer alırken, onu ise 18 bin 413 MWh elektrik enerjisi ile Kayseri ve 15 bin 135 MWh elektrik enerjisi ile ise Mersin izledi. İller içerisinde en son sırayı ise 0,10 MWh ile Sinop alırken onu da sırası ile Bartın ve Sakarya takip etti.
 
GES VE RES'LERİN ETKİSİ BÜYÜK
 
Kayseri'de lisanssız olarak, yani gerçek veya tüzel kişilerin kendi enerjilerini ürettiği Kayseri'de, lisanssız elektrik üretimindeki payın yüksek olmasında Güneş Enerji Santralleri (GES) ile Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) etkisinin büyük olduğu dikkatleri çekiyor. Kayseri, Güneş Enerji Santrallerinde Türkiye'de bir dönem ilk sırada yer alırken, şu anda ise ikinci sırada yer almakta. Kayseri'nin RES'te de iddialı olduğu bilinmekte.
 
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ NEDİR?
 
Ülkemizde enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin arttırılmasına yönelik yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde, gerçek veya tüzel kişilerin kendi enerjilerini üretebilme hakkı tanınmıştır. Kendi enerjilerini üretme hakkına sahip gerçek veya tüzel kişiler, bu kapsamda herhangi bir lisans alma veya farklı bir şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulmuşlardır. Bu anlamda üretimi sağlanan elektrik enerjisi lisanssız elektrik enerjisi olarak tanımlanmakta. HABER: KAAN AKBAŞ