Dün ihmal ettiyseniz bir daha unutmayın!

Dün Tokat'ta 18:00 sıralarında 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depremden Kayseri ve çevre illerde etkilendi. Deprem anında ihmal ettiyseniz birdaha aklınızdan sakın çıkarmayın. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Dün ihmal ettiyseniz bir daha unutmayın!

6 Şubat Kahramanmaraş  Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti.  Daha sonrasında Türkiye’nin birçok farklı illerinde gelen depremlerle birlikte insanların çoğunda deprem fobisi oluştu.  Deprem ülkesinde yer alıyor olmamıza rağmen deprem konusunda yeterince bilgiye ve bilince sahip değiliz. Dün Tokat’ta  18:00 sıralarında 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden Kayseri ve çevre illerde etkilendi.
Dün ihmal ettiyseniz birdaha unutmayın!Kayseri’de bir panik havası oluştu. Vatandaşlar koşarak sokağa döküldü. Deprem anında merdiven ve asansörü kullanan vatandaşlar da oldu. Yaşanan depremlerden sonra deprem bilinci tam olarak kavranamamış olması endişeye sebep verdi. Olası bir deprem anında yapmamız gerekenleri iyi bilmemiz gerekiyor.
Peki deprem anında neler yapmalıyız?
AKUT’tan aldığımız bilgilere göre deprem anında yapılacak olanlar şöyle;
*Yat: Yere yan yatıp bacaklarınızı karnınıza doğru çekmelisiniz.
*Korun: Özellikle baş bölgesinin korunması birinci önceliktir, yastık ya da başka bir cisimle başınızı korumaya çalışmalısınız.
*Kapan: Başınızı kollarınızın arasına alarak kapanmalısınız. 
*Tutun: Deprem sırasında salınan oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak, onlarla sallanabilir ve sizi ezmelerine engel olabilirsiniz. *Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere ve diğer eşyalardan uzak durmalısınız.
* Bir eşyanın altına girmek yerine, ağırlık merkezi yere yakın olan eşyaların yanına yatmanızı öneririz.
*Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık, baza gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturabilirsiniz.
*Başınızı iki elinizin arasına alarak veya yastık ve kitap gibi koruyucu bir malzeme yardımıyla korumalısınız. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyebilirsiniz.
*Binalarda en tehlikeli yerler balkon, merdiven ve asansörlerdir. Deprem sırasında yüksek risk oluşturan bu yerlerde bulunulmamalıdır. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkonlara çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Asansörler kesinlikle kullanılmamalıdır