31 Mart'ta Suriyeliler oy kullanacak mı?

31 Mart 2024 Yerel Seçimler bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Seçimle ilgili pek çok sorunun yanıtı merak edilirken Suriyelilerin de oy kullanıp kullanmayacağı araştırılıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

31 Mart'ta Suriyeliler oy kullanacak mı?

31 Mart Yerel Seçimler öncesi pek çok konu merak ediliyor. Yanıtı merak edilen sorular arasında ‘Suriyeliler de oy kullanacak mı?’ sorusu da en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

31 Mart'ta Suriyeliler oy kullanacak mı?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamazlar. Bu sebeple Türkiye’de bulunan Suriyelilerin oy kullanma hakkı olmazken istisnai vatandaşlığı olan Suriyelilerin oy kullanabildiği belirtiliyor.

İstisnai vatandaşlık nedir?

Geçici koruma altındaki Suriyeliler ancak, statülerinin değişmesi halinde oy kullanma hakkına sahip olabiliyor.

Suriyeliler için Türk vatandaşı olmalarının tek yolu ise istisnai vatandaşlıktan geçiyor.

İstisnai vatandaşlık hakkı elde etmiş geçici koruma altındaki, 18 yaşını doldurmuş bir Suriyeli Türkiye’deki genel, yerel seçimler ve referandumlarda oy kullanabiliyor. Vatandaşlığa geçen bir Suriyeli’nin geçici koruma statüsü ise kalkmış oluyor. 60 milyon seçmenin olduğu Türkiye’de 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı oy kullanabiliyor.

Kayseri'de kaç Suriyeli yaşıyor?

TUİK’in verilerine göre, Kayseri’de 56 ülkeden 18 bin 221 kişi yaşıyor. Yabancı nüfusta en çok Afganistanlıların yaşadığı verilere yansıyor.

Afganlılar, 4 bin 162 kişiyle ilk sırada yer alırken, en az Gürcistan, Kamerun, Libya, Moritanya, Tayland, Tunus’un 15’er kişi yaşadıkları öğrenildi. 

Kayseri’de çalışma izni alarak yaşayan ülke vatandaşları için en kalabalık Afganlar ilk sırayı alırken, ikinci sırada da Iraklılar bulunuyor. Afganlar, 2022 yılında 5 bin 66 kişi Kayseri’ye yaşarken, 2023 yılında ise 904 kişi azalarak, 4 bin 162 kişiyle ikamet etmeye devam ediyor. Afgan ve Iraklıları ise Almanlar takip ediyor. Kayseri’de bu iki ülke dışında en çok yaşayan üçüncü Millet olan Almanların sayısı da 2 bin 452 kişi olarak kayıtlara geçti Kayseri’de Suriyeli sayısı ise 349 olarak görülüyor.