Hilal Tekeoğlu

İletişim çağında iletişimsizlik…

Hilal Tekeoğlu

Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, sosyal medya kullanımının artması, insanların birbirleriyle olan ilişkilerini etkileyen önemli bir faktör haline geldi. Özellikle sosyal medya platformları aracılığıyla kurulan sanal bağlantılar nedeniyle insanlar daha çok yalnızlığa kapıldı.

İnsanlar artık sosyal medya üzerinden milyonlarca kişiye ulaşabiliyor, farklı kültürlerle etkileşimde bulunabiliyor ve haberleri anında takip edebiliyor. Bu elbette olumlu yanı.. Bu şekilde kullanılması bizlere her zaman fayda sağlayacaktır.
Ancak, bu sanal bağlantıların gerçek hayattaki samimiyeti ve derinliği etkilediği son derece aşikar… Günümüzde en önemli sorun iletişimsizlik olarak kabul edilmektedir. İnsanlar kendilerini ifade etmekte güçlük çekerken başkalarını da dinlemeye ne yazık ki tahammül edemiyor. 

İletişim çağını yaşamamıza rağmen geleneksel ilişkiler giderek kayboluyor. İnsanlar sosyal medyada farklı bir iletişim dili kullanıyor. Örneğin ifade bırakmak, beğeni atmak gibi….

İnsanlarla yüz yüze konuşmak, insanı tanımak, kişiyle göz göze iletişim kurabilmek çok kıymetli. Umarım bu çağda sosyal medyaya kapılıp bu iletişimi kaybetmeyiz. Ancak yeni dönemde sanal ilişkiler oldukça popüler. İnsanlar artık yan yana otururken bile telefon üzerinden birbirlerine görüntü, fotoğraf gönderiyor ve mesajlaşma üzerinden iletişim kuruyor.

Tabi böyle konuşup sosyal medyayı da çok kötülüyor gibi olmayalım. Çünkü bazen yüz yüze de olsa insanlar iletişim kuramayabilir veya konuşmak için uygun bir ortam olmayabilir. Böyle durumlarda sosyal medya üzerinden iletişimde olmak bir şans diyebiliriz.

Sanal alem hakkaten çok derinlikleri olan iyisiyle kötüsüyle koca bir doluluk. Aynı Harry Potter filmindeki Hermione Granger’ın çantası gibi… Onun büyülü çantası küçüktü ama ne arasa bulurdu. Sosyal medya da tam olarak böyle.
 

Yazarın Diğer Yazıları