Gülşen Büyükçekiç

Çukur'dayız…

Gülşen Büyükçekiç

Merhaba, bu hafta benim güzel memleketimde, Özvatan’dayız

Özvatan, kayseri merkezine 68 km uzaklıkta bulunuyor.

Doğu terminalinden ilk sefer 07.15, son sefer 18.00’de (dönemsel değişiklik gösterebilir) hareket eden dolmuşlarla ilçeye gitmeniz mümkün. Ancak şahsi arabanızla gidip yol kenarında bulunan tuzla gölünde manzarayı izlemenizi ve Kızılırmak kenarındaki piknik alanında mola vermenizi öneririm.

İlçeye geldiğinizde sizi karşılayan birçok doğa harikası yer göreceksiniz. Bunlardan ilki yerli halkın şeytan şelalesi olarak bildiği Özvatan Şelale Park Piknik Alanı olmalı.

Tahmini 5-6 metre uzunluğunda bir dere şelalesi ve içinde ördeklerin yüzdüğü bir göl…

Şelalenin hemen yakınında mangal yakmaya uygun kamelyalar var. İlçe içinde tüm ihtiyacınızı karşılayacağınız market, fırın ve kasap da mevcut. Kamelyaların akşam saatlerinde gitmek isteyen misafirler için ışıklandırılması da düşünülmüş. Piknik alanında wc ve mescit bulunuyor. Ama siz ateşle uğraşmak istemezseniz şelalenin yanında yaz sezonunda et balık yemeklerinin olduğu, normal zamanlarda da çayınızı, kahvenizi, dondurmanızı alabileceğiniz işletmesinin belediyeye ait olduğu bir restoran da var. Şelalenin yakınında ilçe kadınlarının yaptığı sıcacık yufkalardan da alabilirsiniz.

Yerli halkın da gün içinde huzurla vakit geçirmek için sık sık ziyaret ettiği, gelin ve damatların dış çekim için tercih ettiği bu mekâna yaz aylarında yoğunluk olacağından erken saatlerde gidilmesi daha uygun olur.

Bu mekân için tüm gününüzü ayırabilirsiniz.

Şelaleden yürüme mesafesinde olan, kayaların içinden çıkan doğal kaynak suyunun kullanılarak bir gölet oluşturulduğu; yerli halkın eskiden kıyafetlerini yıkamak içinde kullandığı ‘yunak’ diye bilinen o berrak suyu görmenizi de öneririm. 

Dere kenarında yürüyüş yapabilir, kitabınızı okuyabilir, arabasıyla ilgilenmeyi hobi edinenler de araba yıkamak için yapılan alanda arabasını yıkayabilir. Dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz.

İlçe coğrafi şeklinden dolayı biraz çukurda olduğundan eskiler daha çok çukur olarak bilir. Yazın en sıcak zamanlarında bile şelale kenarı serin olduğundan; planınızı akşamüstü yapmak isterseniz, giderken yanınıza hırkanızı almayı unutmayın.

Şehrin gürültüsüne, stresine, sıcağına inat su sesleriyle, kuş sesleriyle, serin, huzur dolu bir gün için mutlaka planınıza Özvatan Şelale Parkı’nı eklemelisiniz.

Sağlıkla kalın…

Yazarın Diğer Yazıları