Cemil Görücü

Wagnerin potini

Cemil Görücü

PMC Wagner; 2014 yılında Putin tarafından kurdurulan Rus paramiliter bir örgütdür. 
Paralı asker ağı olan grup, askeri bir şirkettir. Özel ordudur,Putin kontrolündedir.
Rus askeri istihbarat teşkilatının fiili birimidir.
Çalışan sayısı 6.000’den fazladır.Şirket Arjantin de kayıtlıdır. Bunun sebebi, Rus yasalarının Özel askeri şirket kurulmasına müsaade etmediği içindir.
Ana yatırımcı Yevgeni PRİGOJİN ve Vladimir Putin olarak bilinmektedir. Genellikle Rus birlikleri ile hareket etmektedir. 
Kırım ilhakında ismi duyulan grup, Donbass savaşında da ayrılıkçı güçlere destekte bulunarak taraflılığını göstermiştir. 

Rusyanın Suriye’deki askeri harekatında, Suriye hükümeti saflarında yer almıştır. Libya iç savaşında Halife Hafter güçleri ile beraber savaşmıştır.
Ukrayna savaşında etkili olan Wagner şefi Prigojin, Rus askeri ordusunun Wagner savaşçılarını yok ettiği gerekçesi ile Moskovaya doğru yürüyerek. “Askeri liderliğin getirdiği kötülük durdurulmalı “ diyerek ulaşamadıkları, dertlerini ulaştıramadıkları Putine mesaj vermek istemiş, bu hamlesi ile hedefine kan dökmeden ulaşmıştır.
Rus ordusunun tüm yemek ihtiyacını  şirketinden karşılayan Prigojin. Başında bulunduğu Wagner savaşçıları ile Putin adına çok başarılı işler yaptığını, Tüm taleplerini,sıkıntılarını,isteklerini Askeri bakanlıklar vasıtası ile Devlet başkanı Putin’e ulaştırılması için iletmiş olmasına rağmen hiçbir sorun giderilmemiş,savaş alanında kendi savaşçılarına karşı yapılan saldırıları dile getirmiş fakat Putine ulaştırılmayan bu sorunların çözüme ulaşması için en doğru yolun Moskova’ya yürümek olduğunu, kendisinin ileteceğini söyleyerek yürümüş,kan akıtmadan Putine derdini anlatmıştır.
Rus ordu komutanlarının pasif duruşu, Savunma Bakanından istediği muhimat desteğinin ve  iletilen sorunların Putin’e ulaşmadığı, Belarus devlet başkanı Lukashenko aracılığı ile iletilmiş ve Putin duruma el koymuştur.
Prigojin;  Vladimir Putin’in yakınlığı ile bilinmektedir. Yabancı konuklara verilen yemeklerde “Putin’in şefi” olarak bilinir. Restoran ve catering işletmeleri ile bilinen bir isim olmuştur.
Paralı asker grubu , Ukraynanın doğusunda savaşan Rus destekli ayrılıkçılara yardım için gönderilmiş olmakla beraber. Suriye,Libya,Sudan,Afrika ülkelerinde de mevcut hükümetlerin çağrısı üzerine giden ve onları koruma görevi üstlenen bir yapıdadır.
Putin’in Ukrayna savaşında , kritik bölgeleri almada önemli işlevi olan Wagner grubunu desteklemiş, Askerlerini anlatırken bu gruptan kahraman olarak bahsetmiştir.
Prigojin , gönüllü paralı askerlerinden esirgenen, Depolarda bulunan askeri teçhizatın verilmemesi ile kayıplarının fazla olduğunu. İstedikleri teçhizatların verilmesi halinde güçlerinin daha da artacağını söyleyerek dikkatleri Putin’e yoğunlaştırmış ve bu konuda başarılı olmuştur.
Wagner grubunun Moskova ya gittiği haberi ile harekete geçen. Aynı mantık ile kurulmuş olan Çeçen “AHMAD” grubu Wagnerin önünü keserek konuşlanmış, konu mermi sıkmadan anlaşma ile neticelenmiştir.
Wagner grubu Putinindir.
Kimse Putin’in Wagner şefi Prigojin ‘in sürüleceği veya öldürüleceği senaryolarına inanmasın.
Savunma Bakanı ,paralı askerlerin Rus ordusuna girişini talep etmiş fakat Prigojin imza atmamış,kabul etmemiştir.
Putin; Deneyimli ve etkili olan paralı savaşçıların Rusya’nın çıkarı için kendisine hizmet ettiklerini çok iyi biliyor.
Bu durum da Wagner şefi Prigojin. Askeri kesim ve Savunma bakanlığının ülkeye kötülük yaptığı çıkışını ıspatlamış oldu.
Bu olay ile Rusya bölünüyor mu?. Diye yaygara yapanların Putin’in usta çözümü ile tatlıya bağlandığını bilmelidir.
Kremlin ile Wagner grubu arasında ipler kopmamıştır.
Wagnerin çıkışı ile askeri yönetim uyarılmış, Putine duyurulmuştur.
Kimse “Rusya huzursuz” demesin.
Bir bölünme beklemesin.
 

Yazarın Diğer Yazıları