Cemil Görücü

Wagner'i batı öldürdü!

Cemil Görücü

Batı için en büyük tehlike arz eden lider Putin’dir.

Putin’in güvendiği örgüt ise Wagner ve lideri Prigojin olmuştur.

Wagner genellikle Hapishanelerde ağır cezalara mahkum edilen, para ve özgürlükleri karşılığında devşirilmiş ve anlaşmalı askerler olmuştur.

Ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinde liderlere karşı yapılması ihtimal dâhilinde olan her türlü eylem için paralı olarak onların korunmalarını sağlayarak, ciddi manada gelir elde etmişlerdir.

Wagner’in Orta Afrika da uçak almak istediklerini duyan Fransa, öncelikle talip oldukları bir uçağı kendileri almış, uçakta ne tür işlemler yaptılarsa ,daha sonradan vazgeçerek Wagner lideri Prigojin’ e satılmasını sağlamışlardır.

Alınan bu uçak ile Rusya’ya gelen Prigojin’in uçağı havada infilak ederek düşürülmüş ve Prigojin ölmüştür.

Batı bu yaptığını Putin’in üzerine yıkmak istemiş fakat planı ile dünyayı kandıramamıştır.

İngiltere ise,  liderini kaybeden Wagner’i terör örgütü olarak nitelemiş. Putin’in paralı askerlerden oluşan, ağırlıklı Hapishanelerden devşirilen bu grubun tehlikeli olduğunu söylemiştir. 

Fakat bunu yaparken, önce  Putin’in Wagner ile arası açıldı diyeceksin, sonra Putin’in arasının açık olduğunu iddia ettiğin örgütü, Terör örgütü diye bilinçsiz bir Putin taraftarlığı yapacaksın. 

Batı’nın Putin’i sıkıştırma oyun , anlamak zor.

Afrika ülkeleri Fransa’ya başkaldırarak uyandıklarını ve batı sömürgeciliklerini sona erdirmek için adım attıklarını gösterirken batı ülkeleri, özellikle Fransa ellerinden giden sömürge gelirlerinin yerini nasıl doldurabileceklerini bilememenin sıkıntısı ile kıvranmaktadır.

Oyun içinde oyun. 

Mozambik, Mali, Libya, Orta Afrika ülkeleri, Suriye, Ukrayna gibi gelir kapısı olan Wagneri bitirmek için Putin üzerinden oynanan cılız senaryolar pek dayanaksız ilerlemektedir.

Rus basınında gündemden düştü ve artık yazılmıyor.

Prigojin’in ölmesi Wagneri bitirmez. Başa geçebilecek komutanları mevcut.

Wagner ekibi şu anda Polonya sınırında ve Wagner’in ipi yine Putinin elinde.

Genel Kurmay başkanı Şoygun’un daha aktif çalışmasına vesile olan Wagner, mesajının Putin tarafından anlaşılması ve çalışmasına vesile olmuştur.

Artık Wagner Rusya’nın değil batının konusu olmaktadır.

Batı Wagneri kaşıyarak, bir yere varamayacaktır.

Prigojin yerine konacak adamları var.

Batı hastalanmaya başladı, yeni sömürgeler arama peşinde.

Şimdilik Ukrayna’yı bulmuş gibi görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları