YILLARDIR Çerkes kökenli Türk vatandaşları Çerkes dilinin unutulmaması için TRT den Çerkesce TV kanalı olmasını arzuladıklarını söylüyor ve dile getiriyor.
26 Eylül de TRT2 de yayınlanan Çerkesce çekilmiş Türkçe alt yazılı film bu isteklerin bir küçük uygulaması gibi oldu.
Çerkes toplumu bu filmin izlenme sayısında büyük katkı sağladı.
Deep Rivers (Derin Nehirler) isimli Filim. Günümüzde yaygın olan kurgu filimlerin aksine. Doğal (Natüralist) bir filim olma özelliği taşıyor.
Filmin çekildiği çevre ,filimdeki olaylar ve insanlar doğal halleri ile gerçekçi (realist) bir şekilde ele alınmış ve işlenmiş.
Doğallığı yansıtması açısından filim çok başarılı bir filim olmuştur. Uluslararası ödül almış olması da bu sebepledir.
Çerkesce konuşulan bir filmin uluslararası bir üne kavuşup ödüller almış olması ,Dünya çapında Çerkes halkının tanınırlığını sağlaması bakımından önemli bir başarıdır.
Filme yansıtılmayan diğer arka plan ise, bu ailenin başka köyden kan davası nedeni ile bu köye göç etmek zorunda kalmış olması. Bu şekilde başka köylere yerleşen aileler daima bu tür haksızlıklar ile karşılaştılar. Benzer durumları yaşayan haksızlığa maruz kalan köylerimiz olmuştur.
Olay yüzyıl öncesinde yaşanmış olsa bile ,çalışıp kazanmaktan başka gayesi olmayan aynı köydeki komşularına düşmanca davranışlar ve yapılan kötülükler üzücü. Fakat maalesef gerçek durum bu.
Türkiye de Çerkes köylerinde de benzer haksızlıklar yaşandı. Çekememezlik ve kıskançlık.
Ben ilk defa TRT de çerkesce konuşulan bir filim izlemenin heyecanını yaşadım.
Bu filmin TRT2 de yayınlanmış olmasının verdiği duygu ise daha farklı oldu. Türkiye Cumhuriyetinin kültürel zenginliğinin bir yansıması oldu.
Elimizde buna benzer filimler,zengin arşiv, kültürel çalışma kayıtları olduğu taktirde TRT nin Çerkes toplumunun arzuladığı yayınları yapacağı ve hızlandıracağı inancındayım.
Çerkes toplumunun güzel gelenek,görenek ve temiz yaşamı var.
“Geleneklerini ve göreneklerini kaybeten toplumlarda suç oranı artar”.
Bu sebepledir ki Çerkes toplumunun zengin kültürel yapısına sahip çıkmak memlekete fayda getirir.
Gençlerin dillerini unutmaması adına STK lar tarafından yapılan etkinlikler ,İki Üniversite de Çerkes dili bölümlerinin açılması,Gelenek ve göreneklerimizin ürünü olan kermes ve festivallere destek verilmesi .Başta Belediyelerimiz olmak üzere, Devletimizin kültürel hassasiyetini gösterir.
Bu tür Güzel işleri takdir edeceğiz. İnşallah devamı gelir. Bu devamlılık biraz da kendi kültürümüze sahip çıkmak. Birlik beraberliğimize bağlı kalmaya bağlıdır.
Hergün dünya yeniden kuruluyor. Bizim bu hıza ayak uydurmamız gerekiyor.
Selametle...