Ben şimdi Çanakkale Savaşı için ne diyeyim !, ne anlatayım.
Söz üstadı ve milli şairimiz İstiklal Marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif Ersoy’un bile Çanakkale Kahramanları için ”Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın” dedikten sonra, tarihe bile sığdırılamayan. Bu destansı, Çanakkale savaşını anlatmak için yeterli kelime bulabileceğimi sanmıyorum.
Fert olarak insanların hayatlarında bazı olaylar onun hayatının önemli dönüm noktalarından biri olmaktadır.
Böyle bir durum Aileler, Uluslar, Devletler içinde geçerlidir.
Çanakkale Savaşı , Bizim Ulusumuz ve Devletimiz için bir dönüm noktası olduğu kadar, Dünya tarihi için öneli bir olay olarak tarihteki şerefli yerini almıştır.
Çanakkale Savaşı Komutanlarında, Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm komutanlar ve Mehmetçikler üzerlerine düşen görevi insanüstü bir gayret ve fedakârlıklarla yerine getirerek bu cennet vatanı ezelden beridir hür yaşayan milletimize bıraktılar.
Kahramanlarımıza rabbimden ,rahmet diliyorum.
Bize bir vatan armağan etmekle kalmadılar, bize bir milletin ayakta kalması için en kötü şartlarda dahi nasıl mücadele edilmesi gerektiği şuurunu da bıraktılar.
Bizlerde , Büyüklerimizden bize intikal eden bu vatan sevgisi ile yetiştirildik.
Merhum Kemal Efendi, otuzlu yaşlarından itibaren bazı sağlık sorunları ile birlikte hayatını sürdürmüştür.
Hipertansiyon ve daha sonra prostat rahatsızlığı yaşamıştır. Bu nedenle ilaçlarını düzenli kullanması ve tansiyon için bol su içmesi gerekiyordu.
Bunun yanında sık sık ihtiyaç giderip, abdestini tazelemesi gerekiyordu.
Ali abim Çanakkale ili Ezine İlçesinde subay olarak görevli bulunuyordu. Kemal Efendi onun yanına ziyarete gitmişti.
Kemal Efendi, çocukluğumuzda bizleri sanki kendisi bir Çanakkale gazisiymiş gibi, Conk Bayırı, Gelibolu, Nusret Mayın Gemisi, Seddülbahir, Anafartalar, Arıburnu, Seyit Ali ve Anzaklar gibi bilmediğimiz bir çok isimlerle Çanakkale savaşını anlatmıştı.
Çanakkale ziyaretinde, Kemal Efendi Ali abim ile birlikte sabahtan akşama kadar, Çanakkale Savaşının cereyan ettiği, Gelibolu yarımadasını arabaları olmadan kısmen dolmuşa binerek kısmen yaya olarak gezmişlerdi.
Kemal Efendi her mevkide olayları değerlendirmiş ve şehitlerimize dualar etmişti.
Ziyaret esnasında Ali abimin dikkatini çeken Kemal efendinin bir davranışı üzerine,
“Baba sen sık sık ihtiyaç giderir abdest tazelerdin”, bugün gezi boyunca hiç abdest almadın diye sormuş.
Kemal Efendinin verdiği cevap aynı zamanda bir tarih dersi niteliğindeydi.
-Evet, “ziyaret süresi içerisinde elbette abdestimi bozma ihtiyacım oldu, ihtiyaç gidermek için nereye varsam, Çanakkale Savaşı esnasında şehit düşen kahramanlarımızın manevi şahsiyetleri aklıma geldi ve onları incitmekten imtina ettiğim için her seferinde ihtiyaç gidermekten vazgeçtim” demiştir.
Her konuda hassasiyet gösteren, Kemal Efendi Şehitlerimize saygı konusunda örnek bir tavır ile adeta onları incitmemek adına sağlığını riske etmiş, dualarını eksik etmemiştir.
Anadolu’nun her evinden, İslam coğrafyasının her yerinden gelen ve Çanakkale de canlarını feda eden şehitlerimizin mekânı cennet olsun.
Allah tüm şehitlerimizin, uğruna canlarını verdikleri davalarına sahip çıkacak inançlı, ihlaslı, vatanını ve milletini seven nesiller yetiştirmeyi bizlere nasip etsin.