Yaza formda girmek isteyenler için öneriler

Yaza formda girmek isteyen Kayserililer bu haber sizin için. Uzman tavsiyeleriyle yaza formda girmek için öneriler hazırladık. Kayserili vatandaşlar bu haberi araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Yaza formda girmek isteyenler için öneriler

Kış aylarında mevsim koşulları nedeniyle aktivitelerin ve su tüketiminin azalması, gece yemeklerinin artması fazla kiloların sebebi oluyor. Kilo vermek ve yaza formda girmek isteyen Kayserili vatandaşlar için uzman tavsiyelerini derledik. İşte detaylar…

Oksijen gazetesinin haberine göre uzmanlar yaza formda girmek isteyen vatandaşlar için gece tüketilen atıştırmalıklar, fast- food gıdalar, çay kahve tüketiminin artması gibi faktörlerin en aza indirilmesi gerektiğini söylüyor. Uzmanlar bu faktörlerin vücutta ödem, yağ ve kilo artışı yaptığını da ekliyor. Uzmanlar ayrıca sağlığa ciddi zararlar veren şok diyetlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini de açıklıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım yaza formda girmek isteyen vatandaşlar için 10 yöntemi sıraladı. İşte yapılması gerekenler…

Yaza formda girmek isteyenler için öneriler

Yağ tüketimini sıfırlamayın

Fast food, paketli gıdalar ve kızartmalar gibi yüksek doymuş yağ oranı fazla olan besinlerden kaçının ve diyete bu tip gıdalar yerine ceviz, fındık, avokado, zeytinyağı gibi gıdalar ekleyin.

Karbonhidrat alımından korkmayın

Beslenmenize lif içeriği yüksek sağlıklı karbonhidratları (bulgur, karabuğday, kuru baklagiller, tam buğday makarna, yulaf vb.) porsiyon kontrolü yaparak ekleyin. Kilo alımına neden olan karbonhidrat içerikli besinleri (tatlı, şeker, meyve suları, hamur işi) diyetten çıkarmalısınız.

Düşük protein alımından kaçının

Yetersiz protein alımı metabolizma hızı ve kas sentezini azaltıyor ve ödem artışına neden oluyor. Özellikle yağ kaybı, kas artışı amacıyla yapılan egzersizlere mutlaka yeterli protein alımı da eşlik etmelidir. Beslenmenize daha çok balık, kefir, yumurta ekleyerek diyetinizin protein içeriğini artırabilirsiniz.

Daha çok hareket edin

Hareket etmek metabolizmayı hızlandırmakta, hormonal değişimler ile diyete motivasyonu artırmaktadır. Haftada en az 3 gün bir saat tempolu yürüyüş mutlaka yapılmalıdır.

Sebzeleri her öğününüze ekleyin

Sebzeler yüksek lif, vitamin ve mineral içermektedir. Özellikle potasyum içeriği yüksek sebzeler (ıspanak, pazı, marul, maydanoz, havuç gibi) ödem atımını kolaylaştırdığı için tercih edilmelidir. Ayrıca sebze tüketimi ile tokluk süresi de uzamaktadır. Böbrek hastaları sebze tüketiminde dikkatli olmalı ve beslenme uzmanına danışmalıdır.

Şekerli içeceklere dikkat edilmeli

Nilay Kayım; ‘Havaların ısınmasıyla birlikte dondurma, şekerli ve gazlı içecekler, meyve suları, kremalı ve şuruplu kahve tüketimi artıyor. Bu durum ise kilo artışına neden olmaktadır. Diyetinizdeki bu tip gıdaların yerine sade maden suyu, şekersiz soğuk kahveler ve ev yapımı şekersiz sebze/meyve içecekleri ekleyebilirsiniz’ diyor.

Su tüketimini artırın, kafeini sınırlayın

Günlük sıvı ihtiyacınız ağırlık kilonuz çarpı 30 - 35 ml’dir. Ancak bu tüketime kafein içermesi nedeniyle çay ve kahveyi dahil etmeyin. Kafein vücudunuzu susuz bırakmaktadır. Günlük ihtiyacınız olan sıvı miktarını almanız metabolizmayı hızlandırmakta, ödem atımını sağlayarak vücudu toksinlerden arındırmaktadır.

Probiyotik takviye önemli, bağırsak sağlığınızı koruyun

Bağırsak sağlığı ağırlık kaybını etkileyen faktörler arasındadır. Bağırsak sağlığını korumak veya geliştirmek için günlük ihtiyacınız olan lifi (25-35 gr) almalı, kefir gibi fermente gıdaları tüketmeli ve gerektiği durumlarda doktorunuza danışarak probiyotik takviyelerden yararlanmalısınız.

Uyku düzeninize dikkat edin

Uyku düzenindeki bozulmalar, açlık-tokluk durumunu etkileyen hormonlarda dengesizlikler meydana getirmektedir. Ayrıca yetersiz uyku ile kortizol salınımı artmakta ve yüksek kalori ve karbonhidratlı gıdalara eğilim gözlemlenmektedir. Yetersiz uyku sonucu oluşan yorgunluk ise hem besin alımını etkilemekte hem de fiziksel aktivitenin azalmasına neden olmaktadır. Yetişkin bireyler için en az 7-8 saat uyku süresi önerilmektedir. Bu nedenle uyku düzeninize mutlaka özen gösterin.

Şok diyetlerden kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım ‘Çok düşük kalorili veya tek tip gıdaları içeren şok diyetler kas ve sıvı kaybına neden olmaktadır. Tartıda hızlıca eksilen o rakamlar aslında yağ kaybını yansıtmamaktadır. Ayrıca bu amaçla kontrolsüz bir şekilde kullanılan besin destekleri ise karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere sağlığa ciddi zararlar verebilme hatta hayati riske bile yol açabilmektedir. Bu nedenle şok diyetlerden kesinlikle uzak durun’ açıklamalarını yaptı.