[VİDEO HABER] Kayserili kadınlar sözleşmenin feshine karşı: 'Öfkeliyiz!'

Kayseri Kadın Platformu 'nu oluşturan 14 kadın derneği, 'İstanbul Sözleşmesi 'nin, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmesine karşı bir araya geldi. Kadınlar, sözleşmenin feshine karşı, 'Öfkeliyiz!' dedi.

[VİDEO HABER] Kayserili kadınlar sözleşmenin feshine karşı: 'Öfkeliyiz!'

Cumhuriyet Meydanı 'ndan düzenlenen, basın açıklamasında, önce CHP Kayseri Kadın Kolları Başkanı Esin Tosuner basın metnini okudu. Ardından 14 kadın derneği adına ortak yapılan açıklamanın sözcülüğünü Avukat Eylem Sarıoğlu yaptı.

"FESİH HUKUK DIŞI"

8 yıl önce TBMM 'de oy birliğiyle onaylanan İstanbul Sözleşmesi 'nin bir gecede devre dışı bırakılmasıyla milyonlarca kadının iradesinin yok sayıldığını söyleyen Sarıoğlu, mevcut kanunlara göre, yürürlüğe girmiş bir insan hakkı sözleşmesinin, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle feshetmenin hukuki dayanağı olmadığını ifade etti.
Sarıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa madde 90’a göre uluslararası anlaşmalar TBMM yetkisinde ve kanun hükmündedir. Yine Anayasanın 87. Maddesine göre uluslararası sözleşmeleri onaylamak, değiştirmek ve kaldırmak TBMM’nin yetkisindedir. Anayasa’nın 104’üncü maddesine göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile temel hak ve kişi hakları düzenlenemez ve Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Uluslararası Anlaşmalar feshedilemez. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. Gece yarısı adeta yangından mal kaçırırcasına, Anayasaya aykırı bir biçimde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinin feshi yok hükmündedir."

"TARİHÎ BİR HATA"

Söz konusu feshin, kadın-erkek eşitsizliğini ve ayrımcılığını derinleştireceğine vurgu yapan Sarıoğlu, feshin aynı zamanda kadına yönelik şiddetle mücadele edilmeyeceği anlamına da geldiğini ifade etti. Ayrıca, sözleşmenin feshinin, Türkiye adına tarihî bir hata olduğunun altını çizen Sarıoğlu, "Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Bir kez daha ifade ediyoruz. Cumhurbaşkanı Kararnamesi yok hükmündedir, şuan hukuken sözleşme yürürlüktedir. Bu nedenle sözleşmenin uygulanması talebinden asla vazgeçmiyoruz. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Haklarımızdan ve hayatlarımızdan Vazgeçmeyeceğiz. Şiddetsiz bir yaşam ve gerçek eşitlik için mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasında kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi Uygulansın", "İstanbul Sözleşmesinin Nesinden Korktun", "Burası Bizim Değil, Bizi Öldürmek İsteyenlerin Ülkesi" yazılı pankartlar açtı.

>>Selma Kara