Vedat Ali Özışık'ın beraat kararı onandı!

Kayseri Şeker Fabrikası'nın 2010-2011 dönemi pancar alımlarına ilişkin davanın istinaf incelemesine dair kararı bir süre önce açıklanmıştı. Vedat Ali Özışık hakkında verilen beraat kararları yüksek mahkeme tarafından onandı.

Kayseri’de uzun süredir takip edilen Kayseri Şeker dosyasında önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından verilen karara göre Vedat Ali Özışık’ın beraat hükümleri onandı.

Uzun süredir devam eden ve çok sayıda sanığı kapsayan davada, yerel mahkeme daha önce farklı suçlamalar yönünden çeşitli kararlar alınmış, dosya daha sonra temyiz edilerek Yargıtay incelemesine taşınmıştı. Yapılan incelemede, Vedat Ali Özışık hakkında verilen beraat hükümleri dosya kapsamındaki deliller ve yapılan yargılama dikkate alınarak değerlendirilerek, yerel mahkemenin Özışık hakkında verdiği beraat kararlarının usul ve yasaya uygun olduğu kanaatine varıldı. Kararda, bozmaya uyularak yapılan yargılamada delillerin tartışıldığı ve suç isnatlarının hukuki değerlendirmesinin yapıldığı vurgulandı. Bu nedenle Vedat Ali Özışık hakkında çeşitli suç başlıkları yönünden verilen beraat hükümleri Yargıtay tarafından doğrudan onandı. Böylece söz konusu suçlamalar yönünden yerel mahkemenin verdiği karar hukuken geçerliliğini korumuş oldu. 

Bazı suçlamalar zaman aşımından düştü 

Dosyada yer alan bazı suçlamalar bakımından ise farklı hukuki sonuçlar ortaya çıktı. Kararda bazı suçlamaların şikayet süresinin geçirilmesi veya zamanaşımı gibi usule ilişkin nedenlerle düşürüldüğü belirtildi. Bu kapsamda bazı suç başlıkları bakımından kamu davasının düşmesine hükmedildi. Böylece söz konusu suçlamalar hakkında yeniden yargılama yapılmasının da önüne geçilmiş oldu. Yargıtay’ın verdiği son karar ile birlikte Vedat Ali Özışık hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat hükümleri büyük ölçüde korunmuş oldu. Böylece dosyanın Özışık yönünden hukuki çerçevesi önemli ölçüde netleşmiş oldu.