Unutulmaya yüz tutmuş meslekler-Lostracılık

Değişen çağ ve gelişen teknoloji ile bir zamanların popüler meslekleri şimdilerde toz olup gitti. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olan lostracılık nedir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler-Lostracılık

Gelişen teknolojiyle beraber öncelerde popüler olan meslekler şu an unutulmaya yüz tutmuş meslekler haline geldi. Geleneksel mesleklerden bir tanesi de lostracılıkdır (ayakkabı boyacılığı). Dönemin ustalık gerektiren en popüler mesleklerinden biriyken şu an neredeyse yok denecek kadar unutulmuş durumda. 

Geçmişte, lostracılar genellikle yol kenarlarında veya pazar yerlerinde ayakta duran kişilerdi. Halktan kişiler eskimiş veya yıpranmış ayakkabılarını getirir ve ustalara teslim ederlerdi. Genellikle düğün, bayram törenlerinde yoğunluk yaşayan ayakkabı tamircileri şimdilerde neredeyse yok denecek kadar tükenmiş durumdalar. Geçmiş zamanlarda ayakkabı tamirciliği işin ehli ustalar tarafından yapılıyordu günümüzde ise lostracılar genellikle dükkanlar da veya alışveriş merkezlerinde çalışmaktadır.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler-Lostracılık
Lostra ne demek?
Lostra; ayakkabı bakımı dendiğinde akla gelecek olan boyama, yapıştırma, dikme, parlatma gibi tüm işlemleri bünyesinde barındıran bir sözcüktür. Eskiden yol kenarlarında sıklıkla gördüğümüz ayakkabı boyacılarının ayakkabıyı tam anlamıyla yenileme sürecine alan bir işlemdir.

Lostranın önemi nedir?
Lostra, ayakkabıların daha uzun süre dayanmasına ve güzel görünmesine yardımcı olur. Ayrıca, ayakkabıların temiz ve bakımlı olması, kişinin kişisel bakımına verdiği önemi gösterir.