Türkiye'de kilise sayıları açıklandı! Kayseri'de kaç kilise var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli kilise sayısı açıklandı. Verilere göre Türkiye'de toplanda bin 388 tescilli kilise bulunuyor. Peki Kayseri'de kaç kilise var? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Türkiye'de kilise sayıları açıklandı! Kayseri'de kaç kilise var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli kilise sayısı açıklandı. Verilere göre Türkiye’de toplanda bin 388 tescilli kilise bulunuyor. Peki Kayseri’de kaç kilise var? 

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de bin 388 kilise olduğu bilgisi edinildi. Türkiye’de en çok kilise ise 158 kilise ile İstanbul’da yer alıyor. İstanbul’dan sonra ise ikinci sırayı 92 kilise ile Nevşehir takip ediyor. 78 kilise Gümüşhane ve 69 kilise ise Mardin’de bulunuyor.  

Rumlar ve Ermeniler için tarihi önem taşıyan Kayseri’de ise toplamda 41 tescilli kilise olduğu belirtiliyor. 

Kayseri şehrinin, Ermeni Kilisesi tarihinde önemli bir yeri vardır. Zamanında Orta Anadolu'nun en önemli kenti ve M.S. 250'de 400.000 nüfusu olan Kayseri, Aziz Krikor'un büyüdüğü, eğitim gördüğü ve Hıristiyanlığı kabul ettiği yerdir.

301 yılında Aziz Kirkor'un önderliği sonucu Ermeni Kralı 3. Dırtad Hıristiyanlığı ülkesinin resmi dini olarak kabul etti. Aziz Kirkor, Eçmiyadzin Başpatriklik Makamını (Katolikosluk) kurmuş oldu.

Türkiye'de kilise sayıları açıklandı! Kayseri'de kaç kilise var?

Her toplum için kutsal sayılan yerler vardır. Nasıl ki Müslümanlar için Mekke kutsal bir şehirse, Ermeniler için de Hıristiyanlığı ilk kabul eden ve yayan Ermeni Azizi'nin yetiştiği şehir olan Kayseri ile bu Aziz'in ismini taşıyan Kilise kutsaldır ve Hac mekanlarındandır.

Kayseri'de Hıristiyanlıkla tanışan Krikor, Kayseri'den Ermenistan'a gidip Ermeni Kralı Dırtad'ı, prensleri, orduyu ve Ermeni halkının da Hıristiyanlığı kabul etmesine vesile oldu. Kral Dırtad, onu yeniden Kayseri'ye gönderdi ve 4. yüzyılda Krikor Lusavoriç ilk Ermeni Patriği oldu.

Kayseri’de bulunan en bilindik kiliseler ise şu şekilde,

Kilise kalıntısı – Kayseri Merkez
Talas – Reşadiye -Stefana Rum Kilisesi 
Tomarza – Ermeni Kilisesi 
Tavlasun Mahallesi Yukarı Kilisesi 
Tavlasun - Orta Kilise (Surp Toros ) Kilisesi 
Tavlusun – ( Agios Basileos ) Aşağı Rum Kilisesi
Talas -Endürlük Kilisesi
Germir (Konaklar) Aşağı Mahalle Rum Kilisesi
İncesu -Kırklar İni Kilisesi (Eski Hapishane) 
İncesu -Agios Eftesios Kilisesi 
Ermeni Kilisesi(Astvatzadzin) 
Germir Panagia Yukarı Mah. Kilisesi –Germir
Agios Prokopios Kilisesi –Ağırnas

Türkiye'de kilise sayıları açıklandı! Kayseri'de kaç kilise var?