Tapuyu aldı, kendi evine giremedi! Ev alanları bekleyen büyük kriz

Ev satın alma sürecinde her şey sorunsuz ilerlerken asıl kriz tapu devrinden sonra patlayabiliyor. Parasını ödeyip mülkün sahibi olan bazı vatandaşlar, kendi evlerine girebilmek için uzun ve yıpratıcı bir hukuk mücadelesiyle karşı karşıya kalabiliyor. VZR Global Broker ve iç mimar Barış Veziroğlu, birçok kişinin satış anında atladığı o önemli detaya dikkat çekti.

Ev sahibi olmak çoğu kişi için yeni bir başlangıç anlamına geliyor. Ancak bazı satışlarda imzalar atılıp tapu devredildikten sonra beklenmedik bir sorun ortaya çıkabiliyor. Yeni malik, hukuken sahibi olduğu eve fiilen giremeyebiliyor.

VZR Global Broker ve iç mimar Barış Veziroğlu, konut alım satım süreçlerinde sıkça gözden kaçan bu riske ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Veziroğlu’na göre, satış sürecinde eski malik ile herhangi bir problem yaşanmamış olması, tapu devrinden sonra da her şeyin sorunsuz ilerleyeceği anlamına gelmiyor.

Tapu sizde ama kapı hâlâ kapalı

Bazı durumlarda eski ev sahibinin taşınmazı tahliye etmemesi, yeni malik için ciddi bir hukuki sürecin kapısını aralayabiliyor. Bu durumda ilk adımın noter aracılığıyla resmi ihtarname göndermek olduğunu belirten Veziroğlu, taşınmazın boşaltılması için belirli bir süre tanınması gerektiğini ifade etti.

Sürenin dolmasına rağmen tahliye gerçekleşmezse, yeni malik bu kez hukuki yollara başvurmak zorunda kalabiliyor. Sürecin zaman zaman aylar sürebildiğine dikkat çekiliyor.

Tapuyu aldı, kendi evine giremedi! Ev alanları bekleyen büyük kriz

O süreçte tazminat hakkı doğabiliyor

Veziroğlu’nun aktardığına göre, taşınmazın haksız şekilde kullanılmaya devam edilmesi halinde yeni malik maddi hak talebinde de bulunabiliyor. İşgal süresi boyunca taşınmazın kullanımına karşılık tazminat isteme hakkı gündeme gelebiliyor.
Ancak tüm bu sürecin en dikkat çekici tarafı, sorunun çoğu zaman satış aşamasında alınacak tek bir önlemle daha en baştan önlenebilir olması.

Kritik detay imza anında saklı

Barış Veziroğlu, gayrimenkul satın alma sürecinde yalnızca tapu devrine odaklanmanın yeterli olmadığını belirterek, satış aşamasında tahliyeye ilişkin resmi güvence alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Özellikle evi hemen kullanmak ya da yatırım amacıyla satın almak isteyenler için bu detayın büyük önem taşıdığına işaret eden Veziroğlu, küçük görünen bir ihmalin uzun ve yıpratıcı bir sürece dönüşebileceği uyarısında bulundu.